Op weg naar het zonnetijdperk! – Edwin van Gastel (EG Media)

In het najaar van 2009 bracht ik een bezoek aan machinefabrikant Smit Ovens. Directeur Wiro Zijlmans liet mij destijds de toekomst van zijn bedrijf, maar ook van de Nederlandse maakindustrie zien. Smit Ovens (zoals de naam al voorspelt) is van origine een industriële ovenfabrikant. Het afgelopen decennium heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van productiemachines voor dunne filmzonnecellen waar thermische processen een belangrijke rol spelen. Dunne filmzonnecellen worden meer en meer een serieuze concurrent van de marktleidende silicium zonnecellen. Onder meer Solar Frontier – het Japanse bedrijf waar Shell in participeert – boekt al succes met het vermarkten van dunne filmzonnepanelen.

Mijn bezoek aan Smit Ovens was voor mij persoonlijk een eyeopener. Dat zonne-energie een grote toekomst had, mocht natuurlijk geen verrassing heten. Echter dat de Nederlandse maakindustrie ook in de wereld van zonne-energie een wezenlijke rol speelt, was mij tot dan toe onbekend. Het bezoek aan Smit Ovens vormde zelfs de basis voor de start van Solar Magazine. Nu Solar Magazine inmiddels aan haar vierde jaargang begonnen is, is zonne-energie in Nederland bezig met een definitieve doorbraak. In een recente column in een andere EG Media-uitgave, Biobased Economy Magazine, verwoordde redactieraadvoorzitter Ton Runneboom van het Biorenewable Business Platform het als volgt: ‘Wij zijn onomkeerbaar op weg naar het zonnetijdperk!’ Een stelling waar wij als uitgeverij van meerdere duurzame tijdschriften volledig achter staan.

Elektrische mobiliteit op batterij- of waterstoftechnologie, smart grids, de biobased economy, wind- en zonne-energie. Stuk voor stuk onderwerpen waar onze tijdschriften bij stil staan. Belangrijker nog is dat deze onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en Nederland een nieuwe en groene toekomst bezorgen. Nooit meer zal onze maatschappij teruggaan naar de wereld van voor het fossiele tijdperk, de weg leidt nu enkel naar het zonnetijdperk! Bij onderzoeksinstellingen, op beleidsniveau, bij bedrijven, maar ook bij consumenten kan onomwonden vastgesteld worden dat zonne-energie de boventoon voert.

Een voorbeeld van hoe wij op de redactie van Solar Magazine zonne-energie meer en meer hand in hand zien gaan met bijvoorbeeld elektrisch rijden is het studenteninitiatief Solar Team Eindhoven (van de Technische Universiteit Eindhoven). Deze jonge technici werken aan de eerste gezinsauto die volledig op zonne-energie functioneert. 2013 belooft niet alleen voor hen, maar voor de gehele (inter)nationale zonne-energiegemeenschap een enerverend jaar te worden.

Woningcorporaties, consumenten en agrariërs gaan in Nederland massaal aan de zonne-energie. Grote vraag is op welk niveau ons land dit jaar uit zal gaan komen. Alhoewel degene die mij recent meldde dat het geïnstalleerde vermogen misschien wel de grens van één gigawatt zou kunnen passeren wel erg optimistisch is, ben ik ervan overtuigd dat iedereen ook in 2013 verbaasd zal zijn hoeveel zonnepanelen ons land er bij krijgt!

[Deze column verschijnt in het kader van de zonne-energievakbeurs Solar Solutions en is geschreven door Edwin van Gastel. Hij is directeur bij EG Media, dé duurzame uitgeverij van Nederland die onder meer eigenaar is het multimediale platform Solar Magazine. Van Gastel is al ruim tien jaar actief in de grafimediabranche.]

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec