Smart met Solar: inzicht en controle leveren u het meeste rendement op

De zomer komt er aan dus de verwarming kan binnenkort op een lager pitje. Fijn voor de portemonnee, maar waarom uw energienota niet nog meer verlagen door gebruik te maken van zonne-energie? Zonnepanelen zijn erg kostbaar en hebben een te lange terugverdientijd? Niet helemaal waar. Zonnepanelen hoeven helemaal niet zo duur te zijn en ‘leveren’ binnen een korte tijd meer op dan u denkt.

Toegegeven: het gebruik van zonnepanelen is pas echt interessant als u inzicht hebt in het complete plaatje. Dus, hoeveel energie leveren zonnepanelen, hoeveel energie gebruikt u hiervan en hoeveel energie levert u terug aan het net. De zogenaamde slimme meter helpt u grotendeels aan deze informatie. Deze digitale energiemeter voor gas en elektra die sinds 2012 kleinschalig wordt geplaatst en waarover vanaf 1 januari 2020 vrijwel iedereen in Nederland dient te beschikken, wordt daarbij gratis door uw netwerkbedrijf geïnstalleerd indien u in het bezit bent van zonnepanelen. De meeste voordelen zijn bekend o.a. een nauwkeuriger energierekening (geen geschatte meterstanden); zelf doorgeven van meterstanden is overbodig; bij verhuizing of overstappen geen onduidelijkheden over meterstanden en u kunt beter bepalen hoe u energie kunt besparen. Sinds de start in 2012 zijn er in zo’n 600.000 huishoudens een slimme meter geplaatst. Met het besluit van de Tweede Kamer vorige week (10 maart jl.) n.a.v. de brief van Minister Kamp van Economische Zaken dat de slimme meter zich in de praktijk heeft bewezen, staat het licht op groen voor de grootschalige uitrol van de slimme meter per 1 januari 2015.

De slimme meter meet weliswaar de energie die u terug levert aan het net, maar u weet dan nog niet of u per saldo voordeliger uit bent met of zonder zonnepanelen.

De daadwerkelijke vertaalslag van de meterstanden naar het complete rendementsoverzicht van uw zonnepanelen bereikt u door de (actuele) meterstanden uit te lezen. Dit laatste kan met bijvoorbeeld een slimme (P1) poort/ meter uitlezer oftewel gateway. Hiermee benut u optimaal de mogelijkheden van de slimme meter en dus ook uw zonnepanelen. Kort gezegd, de gateway leest namelijk de meterstanden uit en verstuurt de meetgegevens vervolgens naar de gebruiker. Daarnaast zijn er allerlei varianten op de markt die additionele, geavanceerde functies aanbieden zoals draadloos verzenden van de meterstanden, actueel en historisch verbruik weergeven in heldere modellen en grafieken, besparingsdoelstellingen in te voeren en te evalueren, meterstanden digitaal te ontvangen op smartphone, tablet of pc, etc. V.w.b. dat laatste, onderzoek heeft aangetoond dat actueel inzicht tot minimaal 6% besparing leidt! Compleet inzicht niet alleen in de productie van uw zonnepanelen maar in het totaalverbruik van uw huishouden wordt met de slimme meter aldus mogelijk.
Tot slot, tal van gemeenten verstrekken substantiële subsidies op zonnepanelen. Laat u zich daarom goed informeren voor wat betreft de mogelijkheden alvorens u tot daadwerkelijke aanschaf overgaat.

Ga nu voor een optimale benutting van de zon met behulp van zonnepanelen. De slimme meter doet de rest!

Jessica Vroege-Soerodongso, Communicatie – Plugwise B.V.

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec