Weg met die prutsers!

Toen bij Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI) de vraag binnenkwam of we ook meededen met een presentatie op Solar Solutions hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk willen we erbij zijn, sterker nog, we moeten erbij zijn om duidelijk te maken dat SEI staat voor vakmanschap en veiligheid. En kennelijk slagen we er goed in om die boodschap over te brengen. Oké, ik mag dan zelf niet helemaal objectief zijn, van niet-belanghebbenden hoor ik keer op keer dat zij een SEI-erkenning de beste garantie vinden die opdrachtgevers zich kunnen wensen.

SEI heeft voor verschillende vakdisciplines die in het installatievak werkzaam zijn aparte erkenningsregelingen. Ook voor zonnesystemen heeft SEI een erkenningsregeling. De eisen die gelden wat betreft de vakbekwaamheid voor de vakdisciplines zonnestroom (PV) en zonnewarmte(ZT) zijn inmiddels vastgesteld. Bij de formulering van de eisen voor de erkenningsregelingen is nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de zogeheten RES directive, het Europese toetsingsprotocol voor hernieuwbare energiesystemen. De eerste erkenning is uitgegeven, de eer is te beurt gevallen aan Inn Solar te Zwolle, Michiel van der Herberg ontvang onlangs uit handen van de Dick Tommel, de voorzitter van de SEI zijn bewijs van inschrijving in het erkenningen register van de Stichting Erkenning Installatiebedrijven(SEI).

Waarom zou een installateur eigenlijk een SEI-erkenning willen? Het antwoord is simpel: omdat de installateur van zonnesystemen die het belang van zijn opdrachtgever voorop stelt, niet zonder kan. De erkenning is niet alleen het impliciete bewijs voor zijn vakmanschap, het is – misschien nog wel belangrijker – een garantie voor een veilige en ongestoorde werking van de systemen die opdrachtgevers terecht verlangen.
Maar er is nog een andere redenen voor de installateur om een SEI-erkenning nadrukkelijk te overwegen: eigenbelang. Misschien niet zo’n verheffend argument maar zeker in deze tijd niet onbelangrijk. Het zal namelijk nog maar een kwestie van tijd zijn, dat uitsluitend erkende en gecertificeerde installateurs werkzaamheden aan zonne-energiesystemen mogen uitvoeren. Want inmiddels wordt gewerkt aan een beoordelingsrichtlijn (BRL) door brancheorganisatie Holland Solar. Deze BRL eist de SEI-erkenningen als basis voor haar kwaliteitssysteem. Anders gezegd: Als de installateur geen SEI-erkenning heeft, voldoet de installateur ook niet aan de eisen gesteld in de BRL.

Kortom, redenen genoeg voor de installateur van zonnesystemen om zich meteen te melden voor de SEI-erkeningsregelingen PV en ZT. En om die boodschap over te brengen geeft SEI acte de présence op Solar Solutions. Ik moet er niet aan denken dat ik straks nog meer van die klussers mijn straat in zie rijden, hopeloze amateurs die het bij mijn buren al verknald hebben. Weg met die prutsers! Twee lange dagen zijn ze bezig geweest om een paar panelen op het platte dak te monteren. Op zijn minst twee keer moesten ze terugkomen omdat er kennelijk iets niet deugde. Waarschijnlijk nog een lekkage ook. Want de laatste keer zag ik bij hen een busje van een dakdekkersbedrijf voor de deur staan. Een erkend bedrijf, toen wel.

Zoveel is zeker: installateurs die een SEI-erkenning op zak hebben, onderscheiden zich van prutsers en beunhazen. En het ziet er naar uit dat deze echte professionals het nog wel eens druk zouden kunnen krijgen, want zonne-energie is booming. Daarom hoefde ik geen moment te aarzelen om SEI voor het voetlicht te brengen tijdens Solar Solutions. De SEI-erkenning hebben de installateurs gewoon nodig. Als SEI zullen we het van de daken blijven schreeuwen. En hopelijk zijn het allemaal zonnedaken.

Leo de Heer
Uitvoerend secretaris Stichting Erkenning Installatiebedrijven

sei-logo_sm
Stichting Erkenning Installatiebedrijven(SEI)

Bredewater 20
2715 CA Zoetermeer
T 079-321 79 93

W www.erkeninstallatiebedrijf.nl
E info@erkendinstallatiebedrijf.nl

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec