Bijna 1.100 zonnepanelen op het dak van dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij Kipster – Rexel

Nabij Venray werd in september 2017 Kipster geopend: de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. De kippenboerderij levert volledig energieneutrale eieren. Op het dak van de boerderij liggen maar liefst 1.097 zonnepanelen die ervoor zorgen dat de stal meer energie opwekt dan deze zelf nodig heeft. Electro Gommans uit Oirlo realiseerde de complete technische installatie van Kipster en riep hiervoor de hulp in van Rexel.

Tot op de centimeter nauwkeurig
Jan Gommans, directeur van Electro Gommans, vertelt over de samenwerking met Rexel: “Dit was voor ons het grootste project wat zonnepanelen betreft, echt een uitdaging. Er lag een eis op tafel dat we een dak moesten creëren waarvan in principe niet opviel dat er zonnepanelen op lagen. Van de nok tot onder en van links naar rechts, met maar een paar centimeter over, ligt het dak vol. Met daartussen licht doorlatende platen, zodat er toch voldoende daglicht binnenkomt. Samen met Rexel hebben we de tekeningen gemaakt. Daarna zijn deze op locatie uitgemeten om te kijken of de afmetingen van de stal ook tot op de centimeter nauwkeurig klopten.” Met optimizers wordt de opbrengst van de zonnepanelen gemeten. Kipster kan zo ‘real time’ zien wat er aan energie wordt gewonnen. Ook fouten in de installatie worden hiermee snel ontdekt. Jan: “We ontdekten na de installatie dat twee panelen niet goed functioneerden. Er bleek een connector los te zitten. We konden deze snel vervangen en toen werkten de panelen weer. Voor ons een goede test om te kijken of we calamiteiten snel konden verhelpen.”

Korte lijnen, krachtige samenwerking met Rexel
De samenwerking tussen Rexel en Gommans Electro bestaat al bijna 40 jaar. De korte communicatielijnen en logistieke voordelen die deze samenwerking biedt, zijn voor Jan belangrijk. “Vanaf de bouwplaats kunnen we de Rexel vestiging in Venlo altijd bellen. Op kantoor zien we direct wat Rexel op voorraad heeft liggen en we weten precies wat we kunnen verwachten als we iets bestellen. Dat zijn hele belangrijke dingen om te weten.” Rexel kan leveren volgens een 10/16 principe wat betekent dat bestellingen die voor 10.00 uur zijn besteld, voor 16:00 uur geleverd worden vanuit het centrale distributiecentrum. Just-in-time-levering betekent dat geleverd wordt op het gewenste tijdstip. Rexel zorgt voor zorgvuldig transport van het materiaal tot de bouwplaats.

Ook voor particulieren: Kipster Stroom
Het resultaat van de samenwerking tussen de betrokken partijen bij Kipster mag er zijn. De boerderij levert volgens de eerste berekeningen op jaarbasis zo’n 20% energie op die teruggegeven kan worden aan de leverancier. De bijna 1.100 zonnepanelen op het dak van Kipster produceren dus meer stroom dan er nodig is. Die stroom is beschikbaar gemaakt voor particulieren met Kipster Stroom, een samenwerking tussen de duurzame partners Kipster en ENGIE. Zonne-energie voor thuis, zonder zelf panelen te installeren! Kipster maakt hiermee een stap vooruit in de energietransitie.

Rexel heeft gekozen dit project uit te lichten, omdat het een mooi voorbeeld is van een multidisciplinaire samenwerking waarbij we samen veel positiefs in beweging zetten en de wereld groener maken. Hiermee sluit het naadloos aan bij de missie van Rexel: Samen de toekomst bouwen.

Nieuwsgierig naar meer projecten van en met Rexel? Bezoek stand B8 tijdens Solar Solutions.

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec