Boten laten vliegen op zonne-energie!

Boten laten vliegen op zonne-energie!
Het is simpel: auto’s rijden, boten varen en vliegtuigen vliegen! Dat weten we allemaal al sinds we op de basisschool zaten. Solar Boat Twente, een non-profit organisatie bestaande uit 14 studenten van de Universiteit Twente, gaat dit dogma doorbreken en een vliegende boot bouwen. Dat niet alleen, ze zal dit gaan doen op de energie van de zon alleen. De maritieme sector is één van de meest vervuilende transportsectoren; de 16 grootste schepen stoten net zoveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar. Dit moet anders kunnen, vindt Solar Boat Twente. Ze hoopt de eerste stappen te zetten richting een duurzame maritieme sector. Door flexibele, waterdichte en efficiënte zonnemodules te gebruiken wekt de Solar Boat genoeg energie op om continue met een snelheid van ongeveer 16 knopen (30 km/u) te varen. Solar Boat Twente doet mee met een internationale competitie in Monaco waar ze hoopt een podium positie te behalen. Door mee te doen aan deze competitie brengt Solar Boat Twente de mogelijkheden van zonne-energie onder aandacht van de maritieme sector. De stichting heeft voor ogen om binnen 5 jaar mee te gaan doen met de Offshore klasse: hier moet een zeewaardige boot worden gebouwd die van Monaco naar Ventimiglia en terug kan varen. Deze overstap is de eerste stap tot verduurzaming van de maritieme sector. Wanneer een zonneboot over de open zee kan varen is de stap tot de maritieme sector nog maar klein. Binnen de kortste keren – zo gelooft Solar Boat Twente – zal daarna de baai van Monaco vol liggen met zonneboten.

Maar de eerste stap tot dit Utopia is de bekendheid van zonneboten vergroten, hiervoor zijn initiatieven zoals Solar Solutions essentieel. Elke grote verandering begint bij innovatie, iets nieuws, maar wat zorgt ervoor dat deze innovatie een maatschappelijke verandering teweegbrengt? Het antwoord: bekendheid en beroemdheid onder de gewone mens, de pijler van de maatschappij. Door deel te nemen aan de Solar Solutions zal Solar Boat Twente laten zien hoe zij voor ogen heeft hoe de toekomst van de scheepvaart eruit zal gaan zien.

Bij de stand van Solar Boat Twente zal u – als bezoeker – kennis maken met de onderdelen van de boot van de toekomst. Niet alleen zal u zien welke zonnecellen het mogelijk maken om een maximale snelheid van 50 km/u te halen, ook ziet u de onderdelen die een boot laten vliegen. Laat uzelf verwonderen door de boot van de toekomst, door een zonneboot, door een vliegende boot!

Bezoek tijdens Solar Solutions Solar Boat Twente op stand W13.

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec