Terugblik Dag 1 – Solar Solutions & Duurzaam Verwarmd 2018

Duurzaam Verwarmd 2018 is vanmorgen geopend door wethouder John Nederstigt voor Duurzame Energie van de gemeente Haarlemmermeer. Tijdens het openingsdebat vroeg Rolf Heynen, directeur van duurzaam onderzoeksbureau Good! en Duurzaam Verwarmd 2018, aan het panel van experts met onder meer Olof van der Gaag, directeur NVDE, Doekle Terpstra, voorzitter UNETO-VNI, Wim Mans, bestuurslid Warmtenetwerk, Frank Schoof, voorzitter Platform Geothermie, en Jaap de Knegt van DHPA, naar hun visie op de verduurzaming van de warmtemarkt.

Innovaties Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd 2018

Solar Solutions – De nieuwste innovaties op het gebied van zonne-energie, bijvoorbeeld van TU Delft, ECN, SEAC, Solliance en TNO, vindt u in het Innovatiepaviljoen van Solar Solutions 2018. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen in het wegdek, vangrail of gevel van TNO, zonneceldakpannen voor nieuwbouw en renovatie, een samenwerking van ZEP en Breedveld en Schröder, en zonnepanelen in verschillende kleuren en designs van ECN. Voor de ontwikkeling van het hoger onderwijs en know-how bij bedrijven op het gebied van zonne-energie, biedt TU Delft bovendien online Micro Masters programma’s aan in Solar Energy Engineering.

Duurzaam Verwarmd – De nieuwste, net gelanceerde producten op het gebied van duurzaam verwarmen, ventileren en koelen vindt u op de Innovatieboulevard van Duurzaam Verwarmd 2018, bijvoorbeeld de innovatieve warmtepomp van Weishaupt via Monarch en de nano infrarood warmtepanelen van Degreen.

Seminars Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd 2018
Seminar TNO over Nederlandse innovaties op het gebied van zonne-energie: In de seminar legde Sanne van Leeuwen van TNO uit welke Nederlandse innovaties op het gebied van zonne-energie op het moment in ontwikkeling zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Solarroad, het duurzame fietspad met zonnepanelen in TNO’s living lab Krommenie, Solar electricity in het wegdek, een weerbestendig wegdek met zonnepanelen, en een geleiderail met dunne film zonnecellen, een andere infratoepassing in pilotfase: 75m op Westfrisiaweg N23. Maar TNO ontwikkelt ook in samenwerking met de overheid, bedrijven en woningcorporaties bijvoorbeeld warmtegevels met pv in verschillende kleuren en designs voor nieuwbouw en de renovatie van bestaande bouw.

ISDE+ subsidies
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de rijksoverheid (RVO) geeft een tegemoetkoming aan Nederlandse huishoudens en bedrijven bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In 2018 is een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar voor ISDE subsidies. Voor meer informatie en persoonlijk advies, kom naar de RVO of bezoek een van de seminars.

Agenda morgen
Mis de tweede dag niet en kom ook morgen 22 maart naar Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd 2018 in Expo Haarlemmermeer. De tweede dag kunt u ook de nieuwste innovaties bezoeken van meer dan 220 exposanten uit +25 landen, op 20.000m2. Op de agenda staan ook veelbelovende seminars en SDE+ masterclasses, bijvoorbeeld van ECN Solar Energy. Bovendien is 22 maart de uitreiking van de Innovation Awards voor de meest innovatieve bedrijven op de beurs.

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec