GMC-Instruments op Solar Solutions

GMC-Instruments op Solar Solutions, GMC-Instruments: Merk onafhankelijke energie monitoring

Energie in beeld: Smartcollect maakt (zonne)energiemanagement toegankelijk
Gmc-Instruments is een leverancier van energiemonitoring systemen, voor alle energievormen. De nadruk echter ligt op elektrische energie, waarbij PV installaties een steeds belangrijkere rol gaan spelen. GMC-Instruments levert zowel de software als de hardware voor deze systemen en kan u adviseren en helpen bij het in gebruik nemen van het systeem.
Op de beurs Solarsolutions kunt u kennis maken met, én zelf werken met een demonstratiesysteem welke live in verbinding staat met bemetering in het veld. Tevens vind u een scala aan meetapparatuur voor het bemeteren van de PV installatie en het inspecteren van de performance en veiligheid van de PV installatie. Kom uzelf overtuigen of het systeem u kan leveren wat u werkelijk wenst en spreek met onze specialisten.
Smartcollect

Waar te beginnen?
GMC Instruments kent deze vraag maar al te goed en hoort hem dagelijks. Welke meetapparatuur hebben we nodig? Of, kunnen we gebruik maken van bestaande meetapparatuur, bijvoorbeeld de converters? Het antwoord op deze vragen is vaak ja, maar ieder project vraagt een andere benadering. Daarom is het van groot belang een systeem te kiezen wat zo open mogelijk is opgezet, zodat er in de praktijk weinig belemmeringen zijn. Op de stand op de beurs Solarsolutions laten wij een scala aan meetapparatuur zien. Het kan daarbij gaan van een DC meting (Sineax BM1450) via een simpele energiemeter tot aan zeer geavanceerde Power-Quality analysers (Linax PQ3000/PQ5000). Ook hebben wij ervaring met het registeren van meetgegevens die gegenereerd kunnen worden door de reeds aanwezige converters.
Om dit alles tot een compleet systeem te verwerken, bieden wij u : SmartCollect.
Smartcollect-1

Wat kan ik met Smartcollect PM10?
Smartcollect PM10 is een energie datacollectie software pakket die tellerstanden via verschillende interfaces uitleest, opslaat in een database en real-time overzichtelijk presenteert in tabel of grafiekvorm. De licentie structuur is modulair opgebouwd en is daarmee zeer geschikt voor zowel kleine projecten met enkele metingen, als voor zeer uitgebreide projecten. De software is niet alleen geschikt voor elektrische energie, maar ook voor andere energiedragers zoals stoom, warmte, gas, flow etc. Automatische energierapportage behoort tot de basisfunctionaliteit. Alle kWh-meters en powermeters van GMC Instruments zelf zijn standaard in de software geïmplementeerd, maar op verzoek kan iedere meter met Modbus RTU of Modbus TCP communicatie in Smartcollect PM10 aangemaakt worden, eender welk fabricaat. Mochten er nog puls signalen aanwezig zijn, dan zijn die eenvoudig via puls converters of dataloggers in het systeem toe te voegen. Ook een M-bus interface kan via deze datalogger aangesloten worden.

Maar er is meer…
Power quality wordt steeds belangrijker. Het grote voordeel van het mee meten van power quality als integraal onderdeel van een energie management systeem is dat het u als gebruiker in een proactieve positie brengt. Dit levert u installatiekennis op en het verhoogt de effectiviteit en het rendement van uw onderneming door vroegtijdig problemen te detecteren.

Via de eerder genoemde vrije licentiestructuur van Smartcollect, is het mogelijk om een power quality module te integreren in de vorm van Smartcollect PM20. PM20 heeft tevens alle functies van PM10. Op basis van de PQDiff standaard kunnen PQ-instrumenten (ook merk onafhankelijk!) automatisch ingelezen worden en kunnen automatisch EN 50160 rapporten gegenereerd worden. Ook heeft u uitgebreide visualiseringsmogelijkheden en kunnen verschillende grafieken over elkaar heen gelegd worden.
Smartcollect-2
SCADA
Ten slotte is Smartcollect PM30 leverbaar als SCADA module voor Smartcollect. PM30 heeft alle functionaliteit van PM10 en PM20 en kan direct bij aankoop, maar ook naderhand gekozen worden. Binnen deze SCADA module kunt u in meerdere schermen iedere achtergrond zelf bepalen en daar navigatie in aanbrengen. Dit kan bijv. een plattegrond van een bedrijfsterrein zijn, een productielijn of hal of een foto van uw verdeelinrichting.
De navigatie binnen de SCADA module werkt intuïtief, het is voor de gebruiker direct duidelijk welke gegevens opgeroepen worden en waar die vandaan komen.
Binnen Smartcollect PM30 is ook een run-time versie beschikbaar, die prima dienst doet op een smart TV of scherm waarop u uw energiegegevens, bijv. van het totaal opgewekte vermogen van uw PV systemen, gepresenteerd kunnen worden.
GMC Instruments levert ook alle benodigde hardware voor een compleet energie management systeem. Naast advies bieden wij een compleet traject aan, van levering, implementatie, configuratie tot aan training toe.

www.gmc-instruments.nl

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec