Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

‘Installeren zonnepanelen kan en moet veiliger’

29.03.2020 Norbert Cuiper

‘Installeren zonnepanelen kan en moet veiliger’

Het installeren van zonnepanelen is een vak apart. Dat moet je niet overlaten aan installateurs zonder kennis en kunde, anders ontstaan er onveilige situaties, zegt adviseur Bart van den Bosch. Hij pleit ervoor om installateurs en inspecteurs beter te scholen op gebied van PV.

De februaristorm Ciara blies in Nijmegen een installatie met vijftien zonnepanelen van het dak. Het is een van de voorbeelden die gebeuren, al denkt Van den Bosch dat het in de praktijk nog meevalt gezien het aantal zonnepanelen die jaarlijks worden geïnstalleerd. Dat installeren gebeurt niet altijd op de juiste wijze, weet hij. “Het ontbreekt bij een aantal installateurs soms aan technische kennis, waardoor zonnepanelen verkeerd worden geplaatst. Daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan. Vaak komt dit door onwetendheid.”

Van den Bosch spreekt uit ervaring. Hij studeerde maritieme elektronica aan de Hogeschool van Amsterdam en werkte daarna in diverse technische en commerciële functies, onder andere bij Mastervolt. Hij was een van de oprichters van Libra Energy, de groothandel in zonnepanelen die is verkocht aan Rensa Groep. Sinds de oprichting van Libra Energy heeft Bart veel installateurs op weg geholpen door het geven van trainingen. Afgelopen jaren hield hij zich bezig met kwaliteitscontrole in PV-fabrieken, waaronder in Azië. Tegenwoordig adviseert hij verzekeraars en investeerders hoe PV-projecten zijn te verzekeren tegen diverse risico’s, zoals stormschade, brand en diefstal.

Inspecties en onderhoud

Om deze risico’s te beheersen is onlangs een inspectieregeling voor PV-installaties, de Scope 12, opgetuigd door SCIOS. Deze stichting beheert het kwaliteitssysteem voor de inspectie en het periodiek onderhoud van technische installaties. “De eerste regelingen golden eerst alleen voor stookinstallaties, en pas later voor elektrische installaties. Voor PV-systemen bestond tot voor kort geen regeling. Men vertrouwde op de markt, maar we weten dat de solarmarkt snel groeit waardoor in de sector ook bedrijven actief zijn die het minder nauw nemen met de kwaliteit.”

Van den Bosch is geschrokken van het gebrek aan kennis en kunde, zowel bij een groep van  installateurs als bij inspecteurs. “Veel bureaus houden zich hiermee bezig, maar weinigen weten waar het om gaat en hoe het precies zit. In de basis zijn PV-systemen hetzelfde als elektrische systemen, maar het gaat ook over veiligheid: PV-systemen horen niet in brand te vliegen, elektrostatische effecten te veroorzaken of van het dak te waaien. Maar de praktijk is soms anders. Vaak komt dat omdat de installateur niet weet wat er allemaal komt kijken bij een goede installatie van een PV-systeem.”

Gat in de markt

Ook over het gros van de inspecteurs is Van den Bosch niet tevreden. “De meeste inspecteurs komen uit de energiesector, maar zijn nieuw op het dak. Ze kunnen op hoofdlijnen de installatie controleren, maar weten bijvoorbeeld niet hoeveel ballast nodig is om de zonnepanelen te verzwaren. Ook weten ze niet of de PV-systemen functioneren, omdat ze alleen puur kijken naar de veiligheid. Een groot probleem is dat tussen opdrachtgever en uitvoerder niemand tussen zit die controleert of de installatie naar behoren is uitgevoerd. Daar zit een gat in de markt.”

Het gebrek aan technische kennis en kunde vertaalt zich in hogere risico’s bij PV-systemen, zegt Van den Bosch. “Verzekeraars zien teveel fout gaan en verhogen de premies. De regelingen moeten zorgen voor veiliger installaties, maar de normen zijn niet eenduidig. De richtlijnen NEN en NPR spreken elkaar tegen, en de NEN voor PV rammelt nog. Daarnaast zijn de deskundigen die in de diverse normcommissies zitten het niet met elkaar eens. Hoe kan de installateur dan aan de normen voldoen? Dit zorgt voor een verschil in interpretatie, zoals bij het ‘deugelijk beugelen’. Dat moet om de zoveel centimeter bij een pijp gebeuren, maar de norm NEN1010 omschrijft nu deugdelijk beugelen. Dit zorgt voor discussie bij verzekeraars, inspecteurs, installateurs  en financiers.”

Voorkomen goedkoper dan genezen

Van den Bosch raadt aan om de installaties en de inspecties op voorhand met de betrokken partijen af te stemmen. “Dat kan met een plan van aanpak, waarbij installaties en inspecteurs kunnen kiezen voor duidelijke opties. Dan kunnen verzekeraars en financiers kijken of ze akkoord gaan. Dus als we meer investeren in het voortraject, bespaart dat veel kosten in het eindtraject.”

Van den Bosch zal op de vakbeurs Solar Solutions International in september spreken over her verlagen van risico's bij zonnepanelen.

verzekeringzonnepaneleninspectieinstallatie

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan