Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

‘Vraag naar zonnepanelen blijft groeien’

29.04.2020 Norbert Cuiper

‘Vraag naar zonnepanelen blijft groeien’

De solarsector groeit dit jaar door de coronacrisis minder snel, maar de vraag naar zonnepanelen zal zich in het vierde kwartaal volledig herstellen. Dat geldt ook voor de Nederlandse markt, aldus directeur Gerard Scheper van PV-leverancier Talesun.

Nederland lijkt het coronavirus in het gareel te krijgen. De aantallen patiënten op de intensive care nemen weer af, waardoor de situatie beter beheersbaar lijkt te worden. “Dit is voor de solarmarkt goed nieuws, want we willen graag weer volledig aan de slag. We hebben als branche nog een flinke ambitie te vervullen op het gebied van duurzame energie,” meldt Scheper. Hij noemt de huidige ontwikkelingen hoopgevend. “Alles staat weer in het teken van herstel, ook in het buitenland. Zo gaat China de productiecapaciteit van zonnepanelen met 60 gigawattpiek flink uitbreiden.”

Flinke knauw

Toch heeft de solarsector een flinke knauw gekregen van het coronavirus. De wereldwijde vraagprognose naar zonnepanelen lag voor 2020 op 129,1 gigawatt. Door de coronacrisis is dit bijgesteld naar 108,75 gigawatt, al is dat nog optimistisch. Een pessimistischer scenario gaat uit van 98,17 gigawatt, zo blijkt uit cijfers van PV-Link. “In het tweede kwartaal heeft China de productie van zonnepanelen teruggeschroefd in reactie op de vraaguitval. Dat heeft ook gevolgen voor de aanvoer naar andere landen,” meldt Scheper tijdens een webinar die hij afgelopen vrijdag 24 april gaf.

Prijsdalingen

Volgens Scheper heeft China vooral de productie van polykristallijn silicium panelen verlaagd; de fabricage van monokristallijn silicium panelen blijft op niveau. De prijs voor een poly-Si paneel daalt van 70 naar 64 dollar per kg, terwijl een mono-Si paneel van 50 naar 36 dollar per kg gaat. Dat de prijzen voor beide typen panelen zouden dalen was al voor 2020 voorzien, maar door de coronacrisis doet de prijsdaling voor monokristallijn panelen zich eerder voor: dit is gebeurd in maart en april. Voor poly-Si panelen zal de prijsdaling zich in de komende maanden mei en juni voltrekken.

Nederland behoudt positie

Scheper ziet dat China, de VS en Japan dit jaar fors zullen groeien met geïnstalleerd vermogen. China kan zelfs groeien naar 36,7 gigawatt, volgens cijfers van Bloomberg New Energy Finance. Opmerkelijk is dat Nederland op de vijfde plek staat met 5,0 gigawatt als nieuw geïnstalleerd vermogen voor 2020. “We behouden onze positie, ondanks de coronacrisis,” zegt Scheper. Dit komt volgens hem mede doordat de Rijksoverheid de deadline voor de SDE+ projecten heeft verlengd. “Dat is heel gunstig, want hierdoor is de druk van de ketel en kunnen projectontwikkelaars in alle rust werken.”

Advies aan klanten

In Nederland zit de groei vooral in de commerciële sector, blijkt uit cijfers van PV-Link. Scheper verwacht dat het mkb stilvalt en woningcorporaties solarprojecten uitstellen, al zal dit tijdelijk zijn. Scheper adviseert klanten om de ‘stilte na de storm’ te benutten door contracten te bespreken met leveranciers en geleverde panelen goed te controleren op kwaliteit. Hij raadt aan om te onderhandelen over prijzen en deze vast te leggen om prijsverhogingen of het uitblijven van leveringen te voorkomen. Ook de planning en aanvoerketen moet op orde zijn, ‘aangezien de Chinezen met flinterdunne marges werken’, aldus Scheper.

Meer weten?
Op vakbeurs Solar Solutions International gaan meerdere seminars in op thema's rondom prijsontwikkeling van zonnepanelen. Talesun is ook aanwezig op de beurs, die op 7, 8 en 9 september 2020 wordt gehouden in de Expo Haarlemmermeer.

Wilt u zich inschrijven voor de beurs? Bestel dan nu uw gratis ticket (normale waarde €75) met de code 2020SOLAR

zonnepanelencoronavirusChinaTalesunGerard Scheper

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan