Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Nieuwe innovatieaanpak brengt "zon op dak" partijen samen

29.10.2020 | Column Erik Valks

 Nieuwe innovatieaanpak brengt "zon op dak" partijen samen

Grootschalige zonne-energie projecten op land, kenmerken zich door een hoge mate van professionaliteit. Hier werken in EPC’ers met alle betrokken marktpartijen nauw samen om de installatie en de monitoring aan hoge kwaliteitseisen te laten voldoen. Bij dakgebonden projecten is vaak sprake van een variatie aan partijen, los van elkaar door de keten heen. Dit vind zijn oorsprong in de diversiteit aan projecten:  van 8 panelen op een privéwoning tot 25.000 panelen op een logistiek centrum.

De marktspelers die daarbij direct betrokken zijn, variëren per keten: met fabrikant, groothandel en installateur voor het kleinere dak tot fabrikant met EPC voor het grote project. Door deze variatie in de keten en de snelle groei in de markt, wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan belangen van indirecte betrokkenen : blijft de waarde van het gebouw wel gewaarborgd ? Veranderen de verzekeringsrisico’s met een installatie op het dak ?

Het zijn de begrijpelijke vragen die om een andere aanpak vragen. En daarin hebben fabrikanten een speciale verantwoordelijkheid omdat ze aan het begin van verschillende ketens staan. Voor producenten zoals ESDEC vertaalt deze andere aanpak zich in een nieuwe innovatie aanpak. Het gaat daarbij om innovatie waarbij niet alleen de wensen van installateurs bepalend zijn, maar het gehele ecosysteem van stakeholders. Daar waar installateurs met producten aan de slag willen die snel en veilig te installeren zijn, daar zoeken ingenieursbureaus naar een fact-based onderbouwing en willen Scope 12 inspecteurs snel en accuraat de kwaliteit van de installatie kunnen vaststellen.

Een goed innovatieproces start in de regel met zogenaamde ’voice of the customer‘. Door al vanaf het prille begin te luisteren naar en te werken met alle stakeholders, krijgt een innovatie meer waarde, over de hele breedte. En komt een innovatie niet hortend en stotend de markt op, maar kan de vernieuwing direct een bijdrage leveren aan de energietransitie.

Klinkt allemaal logisch? Klopt. Maar in deze jonge, voortsnellende zonne-energie markt is het helaas nog niet de standaard en dus missen we samen kansen. Door vroege, brede samenwerking bij innovaties voorkomen we dat partijen in de markt onnodig tegenover elkaar komen te staan. Dit in combinatie met de versnelde invoering van innovaties zal dat zeker bijdragen aan het meer realiseratie van zon op dak projecten. Een duidelijke uitdaging voor producenten om deze innovatie aanpak te omarmen en de marktspelers samen te brengen.

Column

Nieuws

Exposantennieuws

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan