Data
17, 18 & 19 maart 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

De superspecialist in btw op zonnepanelen en duurzame subsidies

21.11.2019

De superspecialist in btw op zonnepanelen en duurzame subsidies


Iedereen met zonnepanelen op het dak is eigenlijk een mini-energiebedrijfje. Het opwekken en leveren van stroom maakt elke consument dus een btw-ondernemer, wat betekent dat deze consument de btw die over de zonnepanelen is betaald, kan terugvragen. De btw-teruggave wordt echter lastiger en er zijn meer uitzonderingen. De consument zal als eerste bij de installateur aankloppen voor hulp. De Centrale BTW Teruggave ondersteunt de installateur in het juist informeren.

Nieuwe KOR
Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR) in. Iedereen met een omzet minder dan €20.000, waaronder particuliere zonnepaneeleigenaren, valt onder deze wetgeving. ‘‘Deze regeling is aangepast, omdat de huidige KOR niet overkomt met de Europese btw-richtlijnen,’’ legt Romano Hagen van De Centrale BTW Teruggave uit. De nieuwe wetgeving is volgens Hagen een stuk gecompliceerder: ‘‘Het wordt iets ingewikkelder en er zijn meer uitzonderingen.’’

Herzien btw-teruggave
Hoewel de hoogte van de btw-teruggave gelijk blijft, kan de teruggevraagde btw mogelijk worden herzien. ‘‘Tijdens een herzieningsperiode van 4 jaar na het jaar van aanschaf moet ieder jaar opnieuw worden gekeken of de zonnepanelen btw-belast of –vrijgesteld worden gebruikt.’’ Gedurende deze periode moet per herzieningsjaar 20% van de btw terugbetaald worden.

Drempel
Hagen vertelt echter: ‘‘Goed nieuws, als de btw op de factuur lager is dan €2.500 hoeft er helemaal geen btw terugbetaald te worden.’’ Als het btw-bedrag hoger uitkomt, heeft het weinig zin om een beroep te doen op de nieuwe KOR. Hagen licht toe: ‘‘Ieder herzieningsjaar moet er 20% worden terugbetaald, wat in totaal uitkomt op zo’n 80% van de btw. Als er geen gebruik wordt gemaakt van de nieuwe KOR zien wij dat in het algemeen ongeveer 50% van deze btw tijdens de vijf jaar teruggevraagd kan worden.’’

Lock-up
Als tweede belangrijke wijziging noemt Hagen de ‘lock-up’ die met de nieuwe wetgeving wordt geïntroduceerd. ‘‘De lock-up houdt in dat de KOR minimaal drie jaar van toepassing is,’’ zegt Hagen. Andersom geldt hetzelfde: Als afstand wordt gedaan van de nieuwe KOR kan deze drie lang niet opnieuw van toepassing zijn.’’ Hagen legt uit dat in het geval van een uitbreiding of het opzetten van een (andere) onderneming er geen btw kan worden teruggevraagd als er al een beroep is gedaan op de KOR. ‘‘Het installatiebedrijf dient haar klant daarom beter te informeren over de gevolgen van de btw-teruggave dan onder de oude KOR,’’ zegt Hagen.

De Centrale BTW Teruggave
Voor zonnepaneeleigenaren komen er dus belangrijke wetswijzigingen aan. ‘‘De installateur is de eerste die in contact staat met de consument en is degene die alle vragen krijgt,’’ aldus Hagen. Met ervaring als fiscaal jurist heeft Hagen daarom in 2013 De Centrale BTW Teruggave opgericht om installateurs te voorzien van de juiste kennis. ‘‘Inmiddels zijn wij, met name door deelname aan Solar Solutions International, de grootste specialist in Nederland binnen dit vakgebied.’’

De beste
Hagen vertelt echter: ‘‘Wij hoeven niet de grootste zijn, wij willen de beste zijn.’’ Wat is het beste? Volgens Hagen is dat het zijn van de superspecialist in deze niche om de installateur zo goed mogelijk te helpen met het informeren van de klant. ‘‘Onze communicatie is volledig afgestemd op de installateur en hun verkoopproces zodat zij het verhaal makkelijk onder de aandacht kunnen brengen van de consument. Dat is onze toegevoegde waarde,’’ zegt Hagen.

Subsidies
Naast de teruggave van de btw specialiseert De Centrale BTW Teruggave zich ook in andere administratieve taken van de installateur, waar zij minder affiniteit mee hebben. ‘‘Wij vragen bijvoorbeeld ook duurzame subsidies aan zoals de ISDE, EIA, SDE+ en SEEH en voeren alle benodigde berekeningen uit met onze zelfontwikkelde online rekenmodules.’’ Daarbij laat Hagen weten dat het bedrijf bezig is met het maken van nieuwe hulpmiddelen voor de installateur om de klant nóg beter te informeren.

Financiering
Bovendien is het bedrijf samen met Trio Investment betrokken in moeilijk te financieren kleinere zonneparken via duurzaamgefinancieerd.nl. ‘‘Kleinere zakelijke installaties tot bijvoorbeeld 3.000 panelen zijn moeilijk te financieren. Daarom is samen met Trio Investment een nieuw financieringsproduct in ontwikkeling speciaal voor deze doelgroep. Tevens doelen wij om onze huidige werkzaamheden verder uit te werken richting andere installatiebranches, zoals warmtepomp- en isolatiebedrijven,’’ aldus Hagen.

Solar Solutions International 2020
‘‘Voor de doelgroep die verkoopt aan consumenten is kennis over de nieuwe regeling essentieel.’’ Daarom is het doel van Hagen om tijdens de beurs zoveel mogelijk installateurs te bereiken om hen van de juiste informatie te voorzien. Hagen vertelt dat de nieuwe hulpmiddelen voor de installateur op de beurs zullen worden gepresenteerd. De Centrale BTW Teruggave is tijdens Solar Solutions International op 17, 18 en 19 maart 2020 te bezoeken in stand D6.

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan