Het perfecte zonnepaneel systeem voor ieder dak in Nederland, automatisch ontworpen

Het perfecte zonnepaneel systeem voor ieder dak in Nederland, automatisch ontworpen

Solar Monkey, Readaar, TU Delft en Universiteit Utrecht lanceren PVision

61 procent van alle huiseigenaren heeft interesse in zonne-energie, maar slechts 4% bezit ook daadwerkelijk zonnepanelen. Veel mensen blijven zitten met vragen over de opbrengsten en besparingen. Voor aanbieders van zonnepanelen is het vaak tijdrovend om deze opbrengsten exact te berekenen. Solar Monkey en Readaar bundelen krachten met de TU Delft en Universiteit Utrecht om een einde te maken aan alle onzekerheid. Onder de naam PVision ontwikkelen zij software die automatisch een perfect zonnesysteem ontwerpt voor elk dak in Nederland. Dankzij de nauwkeurige berekeningen kunnen de opbrengsten bovendien gegarandeerd worden. Topsector Energie ondersteunt PVision met een TKI-subsidie van 470,000. Het geld komt direct ten goede aan de ontwikkeling van de software.

Er komt ontzettend veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen, wat leidt tot veel onzekerheid. Welke panelen moet ik kiezen? Hoeveel energie zullen ze op mijn dak opbrengen? Hoeveel geld levert dat me op? Doel van het PVision project is om zekerheid te geven, het optimale ontwerp te creëren, en de energieopbrengst van de geïnstalleerde systemen te garanderen en te monitoren. En dat proces wordt via geavanceerde software volledig geautomatiseerd.
Mooie woorden, maar hoe werkt dit in de praktijk? Stel je voor dat een specifiek zonnesysteem ontwerp klaarligt, speciaal ontworpen voor jouw dak. Niet zomaar een schatting, maar het ideale zonnesysteem dat aansluit op jouw situatie. Klaar om geïnstalleerd te worden, met een gegarandeerde opbrengst. En nadat het systeem is geïnstalleerd, wordt het dagelijks gemonitord om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Mogelijke problemen worden direct opgemerkt en snel opgelost, vaak nog voordat de klant zelf doorheeft dat er iets aan de hand is. Dit creëert een enorm vertrouwen bij de klant.

“Dit is een grote stap voorwaarts in de manier waarop we zonnesystemen wegzetten in de markt”, aldus Jan Pieter Versluijs, CEO van Solar Monkey. “Het ontwerpen en aanbieden van zonnesystemen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Door deze ontwikkelingen kunnen wij direct samenwerken met overheden en installateurs om voor gehele steden en provincies zonnesystemen te ontwerpen. Op voorhand weten wij de veelbelovende gebieden gemakkelijk te kwalificeren. Miljoenen zonnepanelen kunnen op deze manier worden aangeboden en geïnstalleerd. Dit zorgt voor een enorme impact.”

Het project vloeit voort uit de software van Solar Monkey, die is ontwikkeld vanuit de Yes!Delft Incubator. De software maakt slim gebruik van een combinatie van hoogtedata en luchtfoto’s om op afstand een zonnesysteem te ontwerpen. Door het gebruik van hoogtedata kan de omgeving en bijbehorende schaduw van bomen of andere obstakels perfect in kaart worden gebracht. Readaar heeft Solar Monkey geholpen in de ontwikkeling met geavanceerde data-analyse. De TU Delft speelt een grote rol in het optimaliseren van de rekenmodellen, onder leiding van dr Olindo Isabella van de PVMD groep. Het team van Universiteit Utrecht geleid door Wilfried van Sark zal zich met name richten op de validatie in de praktijk. Hierbij zal ook ieder bestaand zonnesysteem in Nederland in kaart worden gebracht.

“ Dit is een geweldige kans om fundamenteel onderzoek direct te implementeren in de markt”, aldus dr Olindo Isabella. “Ik ben ontzettend enthousiast over de uitwerking van dit project op de verdere ontwikkeling van de zonne-energie markt!”

pvision-infographic-nederlands

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec