Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Hoe gaan PV-installateurs om met de coronacrisis?

31.03.2020 Norbert Cuiper

Hoe gaan PV-installateurs om met de coronacrisis?

Wat doen PV-installateurs om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden? Ze anticiperen op een tekort aan zonnepanelen, werken volgens de richtlijnen van het RIVM en houden rekening met een dalende opdrachtenportefeuille, blijkt uit een rondgang langs enkele installateurs.

Wat doen PV-installateurs om genoeg zonnepanelen te hebben?

Levi van de Ven, operationaal directeur bij PV-installatiebedrijf Zelfstroom: “We volgen de markt altijd zeer aandachtig en hebben op tijd geschakeld om voldoende extra panelen op voorraad te hebben. We waren daarmee de acute run en schaarste voor en hebben geen enkel voorraadprobleem gehad. Op basis van wat we nu weten en de ontwikkelingen die we zien verwacht ik ook geen voorraadproblemen te krijgen.”

Hans Bouhof, CEO bij Energy Experience Group, een bedrijf dat bekend staat om merknamen zoals Bongo Solar, Duurzaam Besparen en NovaVolt: “We hebben in de afgelopen jaren een strategisch samenwerking opgebouwd voor de leveringen van de zonnepanelen, onderbouw, omvormers en materialen. Door deze strategische samenwerking zijn de leveringen gegarandeerd.”

Wouter Hendrickx, clusterleider duurzame energie bij installatiebedrijf Hoppenbrouwers: “We blijven in contact met onze leveranciers en ons netwerk. Hierdoor krijgen we een goed beeld van wat wel en wat niet mogelijk is. In principe houden wij geen voorraad aan, omdat we samenwerken met een netwerk van groothandelaren, maar in deze situatie bouwen we wel een eigen voorraad op met paneeltypen waar de afzet vrij zeker van is.”

Wat doen PV-installateurs om te kunnen blijven werken?

Van de Ven: “Onze monteurs werken allemaal strikt conform de RIVM richtlijnen en houden voldoende afstand. We sturen alle klanten voorafgaand aan de afspraak een aparte mail om te benadrukken hoe serieus we omgaan met deze situatie en wat dat betekent. Anderzijds doen we dat ook om de klant nogmaals te attenderen op de RIVM-richtlijnen om veilig te kunnen werken. Hierdoor lukt het om onze klanten te blijven bedienen in de huidige situatie met het coronavirus. Dat verdient een dik compliment aan al onze monteurs.”

Bouhof: “Onze monteurs werken volgens de actuele RIVM richtlijnen. Bij een klant gaat alleen de elektricien naar binnen in de woning. Deze blijft op minimaal twee meter afstand van de overige mensen in de woning. De overige teamleden werken op het dak zonder contact met de klant.”

Hendrickx: “We geven handvaten die de regels vertalen naar ons werk. We hebben al flexibele werkplekken, zodat we voldoende afstand kunnen creëren, en een groot deel werkt thuis. Daarnaast zijn onze openingstijden nu zeven dagen in de week van 06.00 tot 22.00. Hierdoor kan iedereen zijn week flexibel indelen in geval van kinderen of school. We zien een versnelde digitalisering in de vorm van online vergaderingen, maar ook videogesprekken met klanten.”

Wat als er tijdelijk minder werk is? Volgen de monteurs dan een online cursus?

Van de Ven: “Vooralsnog ervaren we geen harde terugval in het werk. Ook onze verkoop blijft doorgaan en klanten weten ons goed te vinden. Onze verwachting is dat we ondanks alles onze verkoop en installatiecapaciteit komende periode goed in balans kunnen houden. Mocht het er toch anders uitzien, dan kunnen we snel anticiperen. We hebben veel online mogelijkheden met onze eigen Zelfstroom Academy.”

Bouhof: “Momenteel is dit niet van toepassing. Wij gaan nog steeds de daken op om zonnepanelen te installeren, maar laten de keuze wel aan klanten over. Als een klant niet wil dat we langskomen om zonnepanelen te plaatsen, dan stellen we het installeren van zonnepanelen uit. Tegelijkertijd zijn er ook klanten die juist omdat ze nu thuis moeten werken, vragen of we komende week zonnepanelen installeren. Kortom, we bekijken het van dag tot dag en gaan vooralsnog door met installeren. Indien er tijdelijk minder weg werk zou zijn, gebruiken we deze tijd voor training.”

Hendrickx: “Omdat we meer doen dan het installeren van zonnepanelen kunnen we eventueel vrijkomende monteurs ‘aanbieden’ voor projecten van andere disciplines. Dit draagt meteen bij aan de kennisuitwisseling en teamvorming. Daarnaast doen we trainingen, en voeren we werkzaamheden uit die bijdragen aan standaardisatie, zoals het prefabriceren van onderdelen die later ingezet worden op projecten.”

Wilt u reageren op dit artikel? Stuur uw reactie dan naar redacteur Norbert Cuiper via norbert@good.nl

installatiezonnepanelencoronavirusRIVM

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan