Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving: gebruik zonnepanelen stijgt sterk

19.02.2020

Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving: gebruik zonnepanelen stijgt sterk

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft onlangs de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving gepubliceerd met daarin de gegevens van 2018. Het document staat vol relevante informatie over hoe zowel bedrijven als particulieren besparen op energieverbruik, maar één rode draad is gemakkelijk vast te stellen: zonne-energie blijft maar groeien en groeien in populariteit.

Welke cijfers vallen het meest op?

Zonnepanelen favoriet bij consument
Kijken we naar consumenten, dan wordt snel duidelijk dat zonnepanelen al jarenlang dé favoriet zijn voor energiebesparing. Dubbelglas neemt een solide tweede plek in, gevel- en spouw-muurisolatie lopen flink achter. Opvallend, aangezien de laatste van deze maatregelen relatief goedkoop is. Het is in ieder geval evident dat de Nederlandse burger zich meer en meer bewust is van zonne-energie als efficiënte vorm van energiebesparing; zaken als de salderingsregeling helpen hier vanzelfsprekend bij.

Overheidssteun
Sowieso is het goed te zien hoeveel maatregelen de overheid neemt om zonne-energie te stimuleren. Denk hierbij aan financiële ondersteuning via de subsidie Milieukwaliteit van de Elektriciteitsproductie (MEP) en de Subsidie Duurzame Energie (SDE+). Dit zijn echter niet de enige manieren waarop de overheid zonnestroom aan de man brengt: de Energie Investeringsaftrek (EIA), saldering voor energiebelasting en de Regeling Groenprojecten helpen ook aanzienlijk.

Bedrijfsleven kiest voor zon
Niet alleen de consument, maar ook het bedrijfsleven lijkt groot fan van zonne-energie te zijn. Waar in 2017 nog 9% van de utiliteitsgebouwen (inclusief bedrijfshallen) over zonnepanelen beschikte, was dit in 2018 alweer 14%, een toename van ruim 50 procent. Daarnaast geeft nog eens 9% van de respondenten aan zeker te zijn van het plaatsen van zonnepanelen in de nabije toekomst; 13% zegt dat dit waarschijnlijk het geval is. Er is echter nog genoeg ruimte voor vooruitgang: 65% laat weten geen zonnepanelen te zullen plaatsen.

Verdere overwinningen
Al met al blijkt er een bijzonder positief beeld voort te komen uit de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving. Zo zijn er in totaal 450 collectieve zonneprojecten gerealiseerd voor een stroomlevering voor maar liefst 19.000 huishoudens, waarmee het opgestelde vermogen is verdubbeld binnen een jaar (sinds 2017). De meeste van de dakeigenaren zijn gemeenten, agrarische bedrijven, woningcorporaties en scholen.

Wat betreft de postcoderoos-regeling (PCR) zijn er 247 projecten gerealiseerd. De twee grootste postcoderoosprojecten - zonnepark Welschap bij Eindhoven en zonnepark De Vlaas bij Deurne – zijn daarnaast ook in gebruik genomen in 2018. Ten slotte werd één van de eerste drijvende zonnevelden van Nederland gestart in de Lingewaard. Het is dus niet overdreven om 2018 een succesvol jaar voor zonne-energie te noemen; als dit een indicatie is van waar de sector naartoe beweegt, ziet de toekomst er goed uit.

Rapport
Download de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving van RVO.

RVOEnergiebesparingpostcoderoosregelingSDE MEP

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan