Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Nederlandse drone maakt testvlucht met zonnecellen

29.10.2020 | Nieuws Joyce Beuken

Nederlandse drone maakt testvlucht met zonnecellen

Een in Nederland ontwikkelde drone heeft een succesvolle testvlucht met behulp van zonne-energie achter de rug. Tijdens de vlucht werd de drone bijgeladen dankzij de zonnecellen in de vorm van lichtgewicht folie, zo is te lezen op Dronewatch.

Drone-ontwikkelaar Avy, gevestigd in Amsterdam, werkte voor dit project samen met Wattlab. Wattlab is een Rotterdams bedrijf dat solarmodules ontwikkelt. Zij ontwikkelden zonnefolie dat aan werd gebracht op de vleugels van de drone. Het is uitzonderlijk knap dat het bedrijf het voor elkaar heeft gekregen dat de aerodynamica van de drone geen negatieve invloed ondervindt van het gewicht van de zonnecellen. De zogenoemde ‘zonnehuid’ is sterk, maar weegt niet veel.

Testvlucht

Patrique Zaman, oprichter van Avy, vertelt: “Door zonnecellen op onze vleugels te integreren maken we gebruik van de schoonste energie voorhanden. De Avy drone heeft vleugels en zo transporteren we via de lucht levensreddende medicijnen in Europa en Afrika en ondersteunen we in Europa eerste hulpdiensten. Onze testvlucht met het solar prototype in september was een eerste stap om een langere vliegtijd te realiseren, met een veelbelovend resultaat.”

Het geïntregeerde paneel in de drive kan een kleine 60 Watt aan vermogen leveren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de maximale lichtintensiteit. Omdat er slechts een testvlucht heeft plaatsgevonden, kan nog niet worden vastgesteld hoeveel extra vliegtijd de zonnepanelen op kunnen leveren.

Eerdere experimenten

Avy is niet het eerste bedrijf dat drones met zonne-energie combineert. In 2018 presenteerde de universiteit van Taiwan een zonaangedreven quadcopter. Een jaar eerder onthulde de universiteit van Minnesota een fixed-wing drone voorzien van zonnepanelen.

dronetestvluchtzonnecellenzonnehuidinnovatie

Nieuws

Exposantennieuws

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan