Nieuw rendementsrecord PV

Het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE behaalde samen met Soitec, CEA-Leti en het Helmholtz Zentrum Berlin een nieuw efficiency record. De recordcel is gebaseerd op een nieuwe zonnecelstructuur met vier ‘sub-zonnecellen‘.

Na circa drie jaar onderzoek kon een nieuw rendementsrecord worden genoteerd. 44,7 procent van de totale energie in het zonnespectrum, van ultraviolet tot infrarood, wordt omgezet in elektrische energie. Dat is een belangrijke stap naar verdere kostendaling van zonnestroom en naar de magische 50%-grens. Al eerder dit jaar presenteerde het Duits/Franse team een zonnecel met een rendement van 43,6%. Aansluitende optimalisering van die cel heeft geleid tot het huidige wereldrecord.
Zulke zonnecellen worden ingezet in de zogeheten CPV-techniek (concentrator photovoltaic), een technologie die op de zonnigste gebieden op aarde een dubbel zo hoog rendement mogelijk maakt als met de conventionele solar-centrales. Gebruik wordt gemaakt van de uit de ruimtevaart afkomstige III-V meervoudige zonnecellen om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen. Meervoudige zonnecellen bestaan uit een aantal – in dit geval 4 – gestapelde cellen van verschillende III-V-halfgeleidermaterialen. De afzonderlijke subcellen absorberen verschillen delen van het zonnespectrum.

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec