SolarEdge – Optimalisatie van PV-systemen met MPPT op moduleniveau

Waarom MPPT op moduleniveau?

Een string-omvormer trekt stroom uit alle modules die in er in die string aangesloten zijn. Dit betekent dat enig verschil – mismatch – in de Maximum Power Point (MPP) van de module zal leiden tot energieverlies. Als een module zwakker is dan de rest van de modules in die string, zal deze ofwel gepasseerd worden ofwel de prestatie van de hele string negatief beïnvloeden.

Er zijn talrijke oorzaken voor module-mismatch te noemen zoals gedeeltelijke beschaduwing door schoorstenen, antennes, naburige bomen of zelfs wolken. Andere oorzaken zijn onder andere producttoleranties, transportschade of vervuiling (door bijvoorbeeld stof, sneeuw, vogelpoep). Door elk van bovengenoemde factoren heeft de betreffende module een verschillend voltage en stroom nodig dan de rest in die string om maximaal vermogen te produceren. Het is bekend dat de prestatie van de modules afneemt met de tijd maar deze degradatie gebeurt ongelijkmatig voor alle modules. Ongelijke degradatie vanwege module-veroudering veroorzaakt toenemende mismatch in module-prestatie met een energieverlies van wel 2%.

Een power optimizer op moduleniveau verricht MPP tracking voor elke afzonderlijke module. Daardoor kan elke module, onafhankelijk van andere modules in die string, op de ideale spanning en stroom werken die nodig is om maximaal vermogen te produceren. Op deze manier worden mismatch-verliezen voorkomen wat leidt tot wel 25% meer opbrengst.

Hi-res image

Met Maximum Power Point Tracking op moduleniveau is het bovendien niet meer nodig dat modules bij elkaar passen qua model, hellingshoek of oriëntatie. Daardoor kunnen er meer modules per dak geplaatst worden en dat, tenslotte, leidt tot meer opbrengst en esthetisch mooiere installaties.
Power optimizers houden ook de werking van iedere module bij en maken daarbij volledig zicht en controle van het systeem op moduleniveau mogelijk. Een power optimizer brengt slecht presterende modules in beeld en signaleert de exacte locatie op een virtueel installatieplan. Dit versnelt en vergemakkelijkt het oplossen van problemen en het onderhoud wat resulteert in kostenbesparend onderhoud en hogere uptime.
Tenslotte zorgen SolarEdge power optimizers voor superieure veiligheid. Onze SafeDC™ mechanisme schakelt automatisch de DC-spanning af wanneer een omvormer of de AC-stroom uitgeschakeld is. Dit systeem zorgt voor maximale veiligheid en bescherming van installateurs, onderhoudspersoneel en brandweerlieden.

SolarEdge heeft de markt voor DC power optimizers op de kaart gezet en is toonaangevend met een marktaandeel van meer dan 70%. Het bedrijf heeft meer dan 3.000.000 power optimizers geleverd in meer dan vijftig landen wereldwijd. In combinatie met zijn 1-fase en 3-fase omvormers, die speciaal ontworpen zijn voor toepassing met power optimizers, biedt SolarEdge de beste prijs-kwaliteit-verhouding voor power optimizer oplossingen op moduleniveau zowel voor particuliere als voor commerciële installaties.

logo_solaredge

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec