Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Recordseizoen met zonnestroom achter de rug

25.06.2020 | Vooruitblik

Recordseizoen met zonnestroom achter de rug


In Nederland is niet eerder zoveel zonnestroom geproduceerd als deze lente. Zonnepanelen produceren bijna 9 procent meer dan in de lente van 2019, meldt Sundata.

Niet eerder telde onze Nederlandse lente zóveel zoninstraling, waren er zoveel zonnepanelen actief in Nederland en draaide ons land voor 1/5e op zonnestroom. De hoge zoninstraling dit recordseizoen zorgde volgens monitoringsplatform SunData voor extra opbrengsten tot wel € 10.000.

We hebben de beste lente ooit achter de rug: sinds het KNMI in 1957 startte met het meten van de zoninstraling, is niet eerder zoveel zonne-energie opgewekt. Deze meteorologische lente was voor veel eigenaren van pv-installaties een absoluut recordseizoen, zowel qua opbrengst in zonne-energie als in euro’s.”

Lex Schiebaan, CEO SunData: “In onze data-analyse signaleren we een hele duidelijke opwaartse trend: vanaf 1999 zien je een continu hogere instraling. Met 2020 als absoluut record. Als je de lente van 2020 vergelijkt met de voorgaande 62 jaar, kende de lente dit jaar 22% meer instraling.”

Fijn voor de portemonnee

De hogere instraling zorgt voor meer zonne-energie en dat merken eigenaren van zonnepanelen in de portemonnee. Voor een gemiddeld huishouden levert dit € 50 extra op. Een boer met een stal met een pv-installatie is al gauw € 800 rijker en een distributiecentrum vol zonnepanelen kan op maar liefst € 10.000 euro extra rekenen. 

Zonne-energie voorspelbaar

Het SunData platform kende record na record. Niet alleen omdat het aantal aangesloten pv-installaties explosief gestegen is, maar ook na vergelijking van data per maand. April was een topmaand, mei zo niet nóg beter. Lex Schiebaan: “En zetten we alle data van alle lentedagen van 20 maart t/m 20 juni bij elkaar, zien we dat zonnepanelen deze lente gemiddeld 8,7% meer produceren dan in de lente van 2019.” SunData berekende vooraf een verwachte opbrengst van +7,8%.

Voor 20% op zonnestroom

Uit analyse van expertisecentrum EnTranCe en Energieopwek.nl blijkt dat Nederland op mooie dagen voor 20% op zonnestroom draaide. De zon scheen deze lente het meest in Zeeland en het minst in Groningen (maar Groningen kende alsnog 8% meer zon dan de lente vorig jaar). In Zeeland, Utrecht en Flevoland scheen de zon meer ten opzichte van de tien jaar daarvoor.

zonnepanelen

Bron: Sundata

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan