Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Seminar-preview: Begint veiligheid bij de zonnestroominstallateur? (Petersen Arbozorg & Veiligheid)

07.02.2020

Seminar-preview: Begint veiligheid bij de zonnestroominstallateur? (Petersen Arbozorg & Veiligheid)

De komende weken blikken wij vooruit op de vele seminars en workshops van Solar Solutions International 2020. Deze keer is het de beurt aan Edwin Petersen van Petersen Arbozorg & Veiligheid. Op dinsdag 17 maart spreekt Edwin over de oorzaken van onveilig werken tijdens de installatie van panelen

Gedurende Solar Solutions International 2020 worden verschillende seminars en workshops gegeven: het overzicht hiervan vindt u onder het kopje 'Voor bezoekers'.

Meer aandacht voor de monteur
Met het seminar weet Edwin direct de aandacht te trekken met z'n duidelijke vraag: begint de veelbesproken veiligheid wel bij de zonnestroom-installateur? Petersen gelooft dat er ruimte is voor nuance én voor meer aandacht voor de monteur. “Ja, natuurlijk kunnen monteurs en installateurs in werkwijze en gedrag ten aanzien van veilig werken verbeteren. Maar zij zijn niet de enige partij in de gehele keten die invloed hebben op veilig werken. De veiligheid voor de monteur/installateur begint al op de tekentafel."

Petersen vervolgt: "Denk aan de eisen van de opdrachtgever, een gebrek aan kennis van veilig werken bij het ontwerpen van de PV-installatie, geen aandacht voor veiligheid en kwaliteit van verkopende partijen, ga zo maar door. Er kunnen echt nog slagen gemaakt worden met betrekking tot opleiding en scholing; ik wil dan ook met het publiek verschillende onveilige situaties bekijken en kijken naar de basisoorzaken van waar het fout gaat. Het seminar wordt een interactieve aangelegenheid met het publiek.”

Paneel op de schouder
Kan Petersen misschien al enkele voorbeelden geven van deze onveilige situaties? “Op met name de kleinzakelijke en  particuliere markt zie je regelmatig hoe monteurs met een paneel op de schouder de ladder opgaan, wat natuurlijk uiterst gevaarlijk is. Maar ook hoe er panelen worden geplaatst op het uiteinde van het dak: dan werken monteurs dus helemaal tot het uiterste randje van zo’n dak zonder dat voorzieningen getroffen worden om valgevaar te voorkomen. Dat zijn allemaal onwenselijke situaties die gevaarlijk zijn voor de monteur." Dit betekent overigens niet dat er nergens veilig gewerkt wordt. Er zijn gelukkig steeds meer partijen in de sector die wel veilig werken. En gelukkig wordt die 'olievlek' steeds groter.

Solar Solutions International 2020
Edwin Petersen presenteert zijn seminar op dinsdag 17 maart op  Solar Solutions International, de grootste vakbeurs van Noordwest-Europa voor zonne-energie. Het evenement vindt plaats van 17 t/m 19 maart en is dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de sector. Heeft u nog geen tickets? Deze zijn hier te verkrijgen.

montageseminarPetersen Arbozorgveiligheid

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan