Sunny News 2, een update van Solar Solutions

2.0

Voor ons is het een goede bevestiging om te merken dat exposanten enthousiast zijn over het concept van Solar Solutions. Ons concept van een beurs 2.0, een combinatie van innovatie, sales en trainingen, en waar de bezoekende installateurs getriggerd worden door beleving, wordt heel goed ontvangen. Blijkbaar was de tijd hier rijp voor. Op dit moment staan er als extra activiteiten een installatiewedstrijd, een solar elektro quiz, een elektrisch kartcircuit, accelereren met een Tesla en een Solar feest in de planning and still more to come….

Telefoongesprek

Vandaag werden we gebeld door een installateur die zich afvroeg waar hij trainingen kon volgen. Hij had al bij een aantal klanten panelen geïnstalleerd maar hij wilde meer weten van PV. Hij had wat telefoontjes gepleegd en was bij ons terechtgekomen. Een zoveelste bewijs dat de installatiebranche zucht naar kennis. Dit werd ook bewezen op een avond die de SALO vorige week organiseerde voor hun leden. In het AZ-stadion hielden SALO directeur Marcel Wijnstekers en T. Olivierse, directeur van Solar Electricity, boeiende betogen voor een tot de uiterste stoelen gevulde zaal installateurs. De overweldigende opkomst is het zoveelste bewijs van belangstelling vanuit de installatiebranche.

Kwaliteit en de KIWA

Niet alleen maar zonnig nieuws deze keer, kwaliteit was het elementaire begrip in de publicitaire ophef van de afgelopen week. Ophef die ontstond door brandgevaarlijke panelen  van Scheuten Solar en door de publicitaire actie van de KIWA. Bij deze laatste actie willen we even stilstaan. Feiten en fictie hebben zich in dit verhaal vermengd, eerst vaststellen wat de feiten zijn:

Uit het AD van 19 februari:

De kwaliteit van zonnepanelen voor op het dak wordt vaak zo slecht onderzocht dat de helft van de consumenten het risico loopt dat de geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar niet wordt gehaald. Dat stelt keuringsinstituut Kiwa .

Als een autoriteit als de KIWA een hele branche in diskrediet brengt dan neem je aan dat zo’n bewering deugdelijk onderbouwd is. Want zo’n bewering op de voorpagina van het AD blijft hangen in het hoofd van de consument. En die consument doet niet wat wij wel hebben gedaan, namelijk het onderzoek opvragen waar de KIWA haar uitspraken op baseert. We kregen een reactie van de heer G. Mentjox van corporate communications, daaruit citeren we:

nieuws2In het AD is inderdaad sprake van onderzoek en dat hebben we ook gedaan, maar helaas kunnen wij dit niet publiceren. Wij hebben gegevens van keuringen in Aziatische landen, bevindingen op de Nederlandse markt en een aantal signalen die vanuit de markt naar ons toekwamen.

Merkwaardig, KIWA wil het onderzoek dus niet openbaren. Ook blijkt dat het ‘intensieve onderzoek’ van de KIWA  is gebaseerd  op Aziatische keuringen, bevindingen en signalen. “Bevindingen en signalen” zijn wel een heel smalle basis om zulke verstrekkende  beweringen.

Wij kunnen maar één conclusie trekken, de KIWA creëert doelbewust angst en onrust om haar eigen diensten te promoten. Daarmee beschadigt ze een sector in zijn totaliteit en ongewild ook haar eigen integriteit.

Het belang van een goede kwaliteit van product en installatie is essentieel voor de groei van de sector. Niet voor niets staan ook op Solar  Solutions die aspecten centraal. Vaak gaat het in offertetrajecten alleen om een lage prijs en in de race naar het goedkoopste aanbod kunnen bochten worden afgesneden. Dat is niet goed en moet veroordeeld worden. Maar dat moet op basis van feiten en gedegen onderzoek, en niet op basis van halve waarheden en eigen gewin. Dat kwaliteit nu weer in het centrum van de discussie staat is misschien het enige positieve dat uit KIWA-gate resteert.

Voortgang Solar Solutions

Alle ophef benadrukt wel dat goede objectieve kwalitatieve normering van producten en diensten een hoge prioriteit hebben. Solar Solutions gaat daar een faciliterende rol in spelen door de zonnebranche een platform en een podium te bieden. Het opleiden van de installatiebranche is één van de pijlers van de beurs en behalve de UNETO-VNI en de SEI  gaan diverse  andere partijen invulling geven aan het workshopprogramma. Interessant is ook dat één van de bedrijven die zich heeft aangemeld voor deelname panelen en systemen kan testen voor een aantrekkelijke prijs. Eternal Sun is een spin-off van de TU Delft en werkt samen met ECN en TNO.

Inmiddels hebben Mastervolt, Rexel, Besseling Installatie B.V.,SolarNRG, MetDeZon BV, Solar Electricity Systems, Energie Service Noord West, Cleantec Trade, Krannich solar BVBA SPRL, ASN installaties, Buyers World bv, Dijkman Elektrotechniek, Natutech, SolarAccess BV, Solar Premium BV, Sun Connex, Navetto BV / Solar Construct Nederland BV, Salo, Ivada Electric, Solar Today, Genieus Solar, JIANGSU JIASHENG Photovoltaic Technology Co., Ltd., VDH Solar, Emerson / Control Techniques, Solar Clarity, Natec Sunergy zich definitief aangemeld en zijn we met nog zo’n vijftig bedrijven verregaand in gesprek en elke dag dienen nieuwe bedrijven zich aan.

Solar Solutions is in de haar allereerste editie al een goede representatie van de Nederlandse zonnemarkt. Maak deel uit van dit nieuwe en vernieuwende platform en schrijf in voor deelname!

Plattegrond

Hieronder de conceptplattegrond van de beurs. Volgende week gaan we beginnen met het indelen van de stands.

Volg ons op twitter: @solarsolutions4

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec