Tekort Part II

International Business Week schreef ook over het dreigend panelen tekort, een selectie:
“we geven toe dat we tekort panelen hebben” aldus Tom Werner, ceo van Sunpower. “Onze fabrieken draaien op volle capaciteit en twee nieuwe vestigingen gaan open in 2017.” Maar terwijl individuele bedrijven hun productie opschroeven, verwachten analisten dat een mondiaal tekort niet waarschijnlijk is. Wereldwijd is er genoeg productiecapaciteit. Maar het kleiner wordende gat tussen productie en vraag leidt waarschijnlijk tot hogere paneelprijzen en dat zou sommige projecten en ontwikkelaars kunnen schaden. “Tegen het einde van het jaar neemt de druk op de voorraden toe en dat leidt waarschijnlijk ook tot druk op de prijzen” vertelt Jenny Chase, solar analist bij Bloomberg tegen International Business Times. Ze verwacht dat de prijs een paar cent per watt zullen stijgen.
“Als je 12 kwartalen terugkijkt , dan gingen paneelprijzen met 10 tot 15% per kwartaal omlaag”. “ Zegt Michael Barker,senior analist bij NPD Solarbuzz, in een interview. Maar nu echter zijn volgens Barker de paneelprijzen “aan het stabiliseren, en dat is echt gunstig voor de fabrikanten omdat die nu kunnen werken aan lange termijn kostenreductie en efficiency verhoging, in plaats van bezig te zijn met prijsaanpassingen.”
De prijsstijging zal ook invloed hebben op het einde van de keten denkt Chase. “Installateurs zullen er wellicht niet veel van merken omdat panelen in de woningmarkt normaal gesproken al wat hoger geprijsd zijn. Maar grootschalige projecten en bedrijven die zich daar op richten kunnen hogere prijzen wel degelijk problemen opleveren.
Bron: International Business Week

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec