Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Wat betekent de Chinese megafabriek voor de solarmarkt?

14.04.2020 | Innovatie Norbert Cuiper

Wat betekent de Chinese megafabriek voor de solarmarkt?

De Chinese fabrikant GCL System Integration wil een fabriek voor zonnepanelen bouwen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 gigawattpiek. Dat is ongeveer de helft van de wereldwijde zonnepanelenverkoop. Wat betekent dit voor de solarmarkt? Enkele experts aan het woord.

Wat voor effect zal de megafabriek hebben op de markt voor zonnepanelen? Volgens PV Tech is het plan bedoeld om de fabricagekosten van PV-modules fors te verlagen.

Hans van Cleef, senior energie-econoom van ABN-Amro: “Zo’n extra productiecapaciteit kan de kostprijs van zonnepanelen verder verlagen. Het hangt wel af van de kwaliteit en rendement van de zonnepanelen. Maar politiek gezien is dit een welkom signaal, want een lagere prijs draagt bij aan het versnellen van de energietransitie. Het zorgt tevens voor verdere druk om de efficiëntie te verhogen en kosten te drukken bij de andere producenten.”

Gerard Scheper van PV-leverancier Talesun: “De ene fabrikant kiest voor overname van kleinere fabrikanten om de productiecapaciteit te vergroten, maar het Chinese GCL kiest ervoor om zelf productiecapaciteit te creëren. Dat is een goed plan, want daarmee kan ze de groeiende vraag naar zonnepanelen dekken. Daarbij creëert het meer duidelijkheid in de markt. Zonnestroom wordt goedkoper en dit soort initiatieven draagt daar met een stroomversnelling aan bij.”

Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie: “GCL bouwt de fabriek van 60 gigawattpiek niet in één keer. Dat is ook logisch, want de markt voor zoveel extra capaciteit is er nog niet. Wat grote overproductie kan doen met prijzen en marges weten we uit het verleden. Daar zit niemand op te wachten. Ongetwijfeld zal deze extra capaciteit vanwege zijn enorme omvang voor (nog) lagere kosten zorgen, vooral ook omdat GCL een zogenaamde geïntegreerde  producent is (of eigenlijk: wordt). Ze waren al de grootste op het gebied van silicium en wafers en breiden dat nu uit naar cellen en panelen.”

Sinke waarschuwt voor een te grote afhankelijkheid van China. “Een volledige afhankelijkheid van Nederland, Europa en andere delen van de wereld van één land voor de productie en levering van zo’n cruciaal hightech-goed als zonne-energietechnologie vind ik ongewenst. Daarin ben ik niet de enige. Bovendien laten we daarmee enorme economische kansen liggen. Laat de aankondiging van GCL een wake-up call zijn om ook onze eigen ambities en plannen in Europa te realiseren. ‘Bringing PV back to Europe’ is daarbij het motto.”

Is het plan van GCL serieus, of een strategische zet om aandeelhouders af te leiden van slecht nieuws door het coronavirus?

Sinke: “Ik acht GCL als topspeler in wereld te serieus om dit soort aankondigingen lichtzinnig of als PR-stunt te doen. Toch is enige voorzichtigheid geboden, want een aankondiging is nog geen draaiende fabriek. Ook GCL zal de ontwikkelingen in de markt zorgvuldig bezien. Ik hoorde ooit de CTO van een bekende cellenfabrikant aan het einde van een presentatie over hun technologie tegen het gehoor zeggen: ‘I hope this scares you off’. Zoiets kan ook in deze aankondiging zitten.”

Scheper: “Chinezen zijn meestal serieus over hun plannen. Timing wil nog wel eens verschillen, maar vaak met de overheid als steunpilaar kunnen we dit soort initiatieven serieus nemen. Chinezen communiceren niet op het moment dat er slecht nieuws is, wij als Europeanen vertellen bij slecht nieuws altijd naar buiten toe dat niemand zich zorgen moet maken. Wij weten inmiddels dat we ons dan juist zorgen moeten maken, bij Chinezen wordt het spannend als je niets meer hoort.”

Van Cleef: “Of het een afleidingsmanoeuvre is durf ik niet te stellen. Wel is het een bekende strategie om groot te investeren op het moment dat het economisch gezien even tegenzit. En aangezien China toch het land is van de grote cijfers zal dit best serieus bedoeld zijn. De vraag is in hoeverre de Chinese overheid hierin steun geeft.  In hoeverre de ambitie gaat stroken met de werkelijkheid moeten we uiteraard afwachten.”

China wil in vijf jaar 150 GW aan kolencentrales bouwen, meldt Helenic Shipping News. Dan lijkt de 60 GW aan zon-PV een druppel op een gloeiende plaats. Eens?

Scheper: “Nee. China haalt voor haar energiegebruik 50% uit kolen en nog geen 10% uit zonne-energie. Maar de toekomst is hoopgevend. China industrialiseert in hoog tempo, maar op het gebied van verduurzaming zijn ze al een lichtjaar verder dan wij. Europa en de Verenigde Staten hebben met 750 miljoen inwoners de helft van de energie gebruikt de afgelopen 50 jaar en wij zijn dus ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de huidige situatie. India en China met ruim 2 miljard inwoners zijn nu aan de beurt. Het is goed dat solar hierin ruimschoots is vertegenwoordigd.”

Van Cleef: “Kolencentrales en PV-fabrieken zijn twee verschillende dingen. De kolencentrales zijn bedoeld voor de lokale Chinese elektriciteitsmarkt. De zonnepanelen zullen voor een groot deel ook geproduceerd worden voor de export. Dat hoeft elkaar niet te bijten. Daarbij komt dat de elektriciteitsvraag in China nog steeds snel toeneemt, en om elektriciteit te kunnen leveren wordt niet op één paard gewed.”

Sinke: “De vergelijking met kolencentrales wordt vaak gemaakt, maar gaat volledig mank. De mondiale kolenvraag zit op zijn piek en zal onvermijdelijk gaan dalen. De zonne-energiesector groeit al decennialang met dubbele cijfers en gaat nu het terawatt-tijdperk in. Bovendien produceert een zonnepanelenfabriek elk jaar nieuwe zonnestroomproductiecapaciteit. Toegegeven, afbouw van fossiele brandstoffen is een taai probleem, maar voor mij is het glas halfvol, of liever: bijna vol.”

Op de vakbeurs Solar Solutions International gaan diverse seminars in op de betekenis van Chinese PV-fabrikanten op de solar markt. Interesse? U kunt zich als bezoeker aanmelden.

Foto: Het distributiecentrum van Greenport Venlo heeft 28.000 zonnepanelen van het Chinese GCL-SI geïnstalleerd (foto GCL-SI op Twitter).

ChinazonnepanelenvrachtwagenBPolie

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan