Data
8, 9 & 10 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Wiebes: meld plaatsing van zonnepanelen

27.05.2020 Norbert Cuiper

Wiebes: meld plaatsing van zonnepanelen

Minister Eric Wiebes roept particulieren op om de plaatsing van zonnepanelen te melden. Zo kan de netbeheerder congestieproblemen tijdig oplossen, om te voorkomen dat zonnepanelen worden afgeschakeld.

Wiebes schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief beantwoordt hij vragen van PvdA-Kamerlid Wim Moorlag naar aanleiding van een artikel van RTV Drenthe over zonnepanelen. Volgens het artikel ontdekt bewoner Gerda Zwiers uit Exloërmond dat de omvormer van haar zonnepanelen is uitgeschakeld, waardoor de panelen tijdelijk geen stroom leveren. Volgens directeur netstrategie Han Slootweg van netbeheerder Enexis komt dit voor als de spanning boven de 253 Volt komt. Om de zonnepanelen en het net te beschermen schakelt de PV-installatie zich dan uit.

Dikkere kabels

Volgens PvdA-Statenlid Peter Zwiers komt dit probleem vaker voor. Hij hoort van verschillende installateurs dat het probleem zich steeds vaker voordoet in Zuidoost-Drenthe. Volgens installateur Berten Platan ligt de oplossing voor de hand: dikkere grondkabels en modernere transformatoren in de woonwijk om de capaciteit van het net te verhogen. Volgens Slootweg doet netbeheerder Enexis dit ook, maar is dit in één procent van de gevallen echt nodig. “Voor de rest kan ons net prima al die energie van de zonnepanelen kwijt,” aldus Slootweg.

Net uitbreiden kost tijd

Wiebes vindt het onwenselijk dat zonnestroom niet aan het net kan worden geleverd, door gebrek aan netcapaciteit of spanningsproblemen. Volgens hem kan het probleem zowel in de PV-installatie liggen als bij de netbeheerder. Wiebes waarschuwt wel dat uitbreiding van het net of het oplossen van spanningsproblemen meer tijd kost dan het plaatsen van zonnepanelen. Hij roept consumenten en bedrijven op om de plaatsing van zonnepanelen te melden, iets dat ook wettelijk is verplicht. Hierdoor kunnen netbeheerders vroegtijdig rekening houden met eventuele aanpassingen aan het net.

Aanmelden zonnepanelen

Consumenten kunnen de plaatsing van zonnepanelen melden bij de website energieleveren.nl. Opmerkelijk is dat de website is vernieuwd en de aanmeldprocedure is uitgebreid, tegelijkertijd met de brief van Wiebes. Voortaan worden meer technische gegevens van zonnepanelen vastgelegd. Zo moet ook worden vastgelegd of er sprake is van energieopslag en wat het merk, type en vermogen van de omvormer zijn. Deze gegevens helpen de netbeheerders de juiste berekeningen te maken. 

Privacycheck

Ook wordt op de website een extra privacycheck gedaan, meldt Netbeheer Nederland. Wie een PV-installatie wil registreren, moet voortaan een persoonlijk account op de site aanmaken, in combinatie met een toets op de laatste cijfers van het meternummer. Zo is beter gewaarborgd dat een gerechtigd persoon de registratie of wijziging doorvoert. Dit is met name voor installateurs een belangrijke wijziging. Zij verzorgen de registratie vaak als service uit naam van hun klanten.

Wijzigingen direct

De wijzigingen op de website energieleveren.nl gelden vanaf dinsdag 26 mei voor iedereen die een PV-installatie tot 1 megawatt wil aanmelden. Het grootste deel van de installaties valt hieronder. De gegevens van bestaande installaties worden deze zomer overgezet naar het nieuwe systeem. Dit is naar verwachting op 1 augustus 2020 afgerond. Vanaf dan kunnen ook bestaande aangeslotenen hun registratie bekijken en zo nodig aanvullen of wijzigen, aldus Netbeheer Nederland.

zonnepanelenNetbeheer Nederlandminister WiebesHan Slootweg

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan