Zon-PV projecten meest voorkomende duurzame bouwprojecten

In Nederland zijn bijna 1000 grootschalige duurzame-energieprojecten in planning of aanbouw. Dat blijkt uit een tweejarige studie van Energeia, informatiedienst voor de energiemarkt.

Energeia spoorde sinds april 2012 in totaal 2030 niet-residentiële nieuwbouwplannen in de energiemarkt op; van haalbaarheidsstudie tot aan bijna-oplevering. Van deze projecten gaan er 315 over de bouw van nieuwe infrastructuur (kabels en leidingen). Van de 1715 gevonden projecten waarbij energie wordt opgewekt, is 89% (1518) volledig duurzaam. 32 Projecten zijn deels duurzaam en deels fossiel (2%), en 165 projecten zijn geheel fossiel -daar vallen naast gas- en kolencentrales bijvoorbeeld ook gaswinningsprojecten onder.

De meeste gevonden (deels) duurzame bouwprojecten in de Nederlandse energiemarkt –dus zonder huishoudens mee te nemen– zijn zon-PV projecten (44%, 656 projecten), gevolgd door wind-op-land (20%, 297 projecten). Een bescheidener aandeel hebben WKO (9%), vergisting (8%, waarvan 6% co-vergisting), thermische biomassa conversie (5%) en geothermie (5%).

Uitstel en afstel
Gedurende de afgelopen 24 maanden werden er van de gevonden groep duurzame en deels duurzame energieproductie-bouwplannen 452 opgeleverd, 26 uitgesteld en 78 afgesteld. Bovengemiddeld succesvol zijn WKO-projecten (10% van het opgeleverde totaal aan projecten). Veel beter nog doen zon PV-projecten het: ze halen snel (41% binnen de geanalyseerde 24 maanden) en vaak (63% van alle opgeleverde duurzame energieproductie-projecten) de eindstreep en de faalkans is van alle opwektypen het geringst: 3%. Opvallend veel grondgebonden zon PV-projecten halen het niet.

Van alle windprojecten-op-land in de database zijn er 38 in deze periode uit- of afgesteld (13%). Vooral in Friesland en Groningen zijn -in verhouding tot het totaal aantal windplannen in die provincies- relatief veel windprojecten mislukt. Van alle vergistingsprojecten in de database stuitten er 15 (12,5%) in de ontwikkelingsfase op zodanige problemen dat het project is uit- of afgesteld. In Gelderland mislukte de afgelopen twee jaar bijna een derde van de aangetroffen vergistingsprojecten.

Gemeenten
De gemeente waar met afstand de meeste nieuwe energieproductie-installaties gepland staan (duurzaam én fossiel), is Rotterdam (inclusief Maasvlakte). In het kielzog van de havenstad bevinden zich (in af lopende volgorde) Groningen, Hollands Kroon, Westland, Den Haag, Zwolle, Utrecht, Dalfsen, Haarlem, Horst aan de Maas, Apeldoorn, Nijmegen, Midden-Drenthe, Oldambt, Haarlemmermeer, Hengelo, Lansingerland en Arnhem.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de Energy Tracker; een door Energeia gebouwde en onderhouden databank waarin alle in aanbouw zijnde niet-residentiële energiebouwprojecten – van een gaspijp in de grond tot een kolencentrale aan de Waddenzee, en van een biovergister op een industrieterrein tot een windmolen in het Groene Hart – eenvoudig doorzoekbaar staan opgelijnd. Klanten van Energeia gebruiken de Energy Tracker voor het vinden van nieuwe acquisitiekansen (‘leads’) maar ook als kennisbank.

Over Energy Tracker
Plannen voor nieuwe energieprojecten worden dagelijks toegevoegd aan de Energy Tracker, en lopende projecten worden aangepast. De projectkaarten geven gerichte informatie over de aard van het project: gaat het om gas, elektriciteit, warmte? Wie zijn de initiatiefnemers, de opdrachtgevers, de investeerders, andere betrokkenen en waar zijn ze te bereiken? Wat is het budget? Om hoeveel MW, kWp of m3 gaat het en in welke fase verkeert het project? Inmiddels kent de energiedatabase vele gebruikers uit diverse disciplines in de energiebranche. Meer informatie over de Energy Tracker op www.energytracker.nl.

Over Energeia
Energeia is een onafhankelijke informatie provider die zich voor 100% richt op de energiemarkt. Haar belangrijkste service is Energeia Energienieuws, een goed geïnformeerd online dagblad (sinds 2000) voor abonnees die professioneel actief zijn in de Nederlandse en Vlaamse markten voor elektriciteit en gas. Daarnaast geeft Energeia diverse andere nieuws-, data- en opinie-diensten uit: Energeia Energy Tracker, VrijhandelsOptiek en MeningenMarkt.

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec