Zon thermisch: terra incognita

De markt van zonnecollectoren groeit; in 2012 zelfs met 20%. Een boeiende ontwikkeling tegen de marktomstandigheden in. Zonnewarmte wordt namelijk niet gesubsidieerd en kan overtollig opgewekte energie niet ‘bewaren’ in het net, zoals pv dat kan. Toch biedt zon-thermisch grote kansen voor de installatiesector. Solar Solutions besteedt aandacht aan deze snel groeiende markt.
De discussie tussen zon-thermisch (zt) installateurs en zon-pv (pv) installateurs is altijd amusant. Beide ‘kampen’ hebben immers hun waarheden. Energetisch trekt bijvoorbeeld zt aan het langste eind en voor het economisch rendement slaat het voordeel uit naar pv.

Volgens zt liefhebbers, wordt de pv sector ‘bevoorrecht’ door een lagere energiebelasting op stroom dan op gas. Voor de goede orde, het is niet zo dat één van de ‘kampen’ voor een hogere energiebelasting zou zijn op stroom!

Energetisch
Een zt systeem heeft per vierkante meter ongeveer een vier maal hoger energetisch rendement dan een pv systeem. Verder kan pv de teveel opgewekte energie aan het stroomnet kwijt en op momenten dat de vraag groter is dan het aanbod, er weer ‘kosteloos’ uit halen. Dat kan met zt niet. Zt-installaties hebben daarentegen een boiler waar ze voor korte tijd de opgewekte energie in op kunnen slaan.

Economisch
Een veelgehoorde opmerking is dat zt economisch (nog) niet uit kan. Dat klopt. Maar dat geldt alleen voor een installatie met een kleine boiler en slechts één collector. Dan kom je immers op terugverdientijden uit van rond de 25 jaar. Maar maak je een berekening met een gemiddelde installatie van ongeveer 5m2 met een boiler van 200 liter, dan zit je op terugverdientijden van 10 à 12 jaar. Zonder subsidie! Wanneer je tegelijkertijd ook je wasmachine en vaatwasser moet vervangen en deze hierop aansluit, loopt de terugverdientijd nog verder terug.

Een vaatwasser of wasmachine laten draaien op stroom is bijvoorbeeld minder voordelig dan met warmte uit een zonneboiler. Ook zijn de onderhoudskosten voor een zt-installatie over het algemeen lager. Een expansievat of een circulatiepomp is een stuk goedkoper dan een omvormer.
Naast de consumenten bestaan voor zt ook kansen voor ondernemers. Denk daarbij aan zwembaden, veeteelt en thermische baden.

Hoewel het economisch rendement in het voordeel is van pv, is ook een zt installatie economisch bijzonder interessant. Met de snel groeiende vraag naar pv neemt ook de vraag naar zt toe. Gebruikers zijn immers reeds ‘opgewarmd’ en over het algemeen enthousiast. Twee technieken die mooi naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen versterken.

Solar Solutions 2014 is een sales- en kennisplatform van en voor solar ondernemers. Op Solar Solutions is niet alleen de huidige state-of-the-art te zien, maar ook die van de nabije toekomst.

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec