Zonne-energie via de boarding

Voetbalvereniging Wolfaartsdijk in Zeeland gaat energie opwekken via de boarding langs het veld. Met het plaatsen van een unieke multifunctionele boarding is dit innovatieve plan werkelijkheid geworden. Vrijdagavond 4 april zal de eerste 16 meter aan gesponsorde boarding feestelijk worden geopend.
De lokale voetbalvereniging profileert zich nadrukkelijk als dé groene voetbalclub van Zeeland en hoopt op korte termijn energieneutraal te zijn. Energie opwekken vanuit de multifunctionele boarding is één van de maatregelen om de elektriciteitsrekening neutraal te krijgen. Daarnaast wil de voetbalclub het verkopen van energie in gaan zetten als extra verdienmodel naast contributie, sponsoring en kantine inkomsten.
‘De strategie was vanaf het begin duidelijk’ vertelt initiator Joran de Witte (26) . ‘We zijn begonnen met het terugbrengen van de energiekosten door enkele eenvoudige maatregelen te nemen. Denk hierbij aan efficiënter koelen, dubbel glas plaatsen, toepassen van LED verlichting en het installeren van intelligente sensoren. Daarna zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden van het opwekken van energie’.
De eerste 16 meter boarding werd volledig gesponsord door Connexxion, Rabobank Oosterschelde, Lukasse/Duurstroom zonnepanelen, Bouwbedrijf de Delta, RWS partner in wonen, LUXimprove professionele LED verlichting en Derbigum Nederland. Stuk voor stuk bedrijven met een duurzame inslag die, met het sponsoren van de boarding, de vereniging voor ca 20 jaar van gratis energie voorzien. De boarding zal worden geleverd door het Sliedrechtse bedrijf Cablean B.V

 

Solarmagazine Uneto-vni Fedelec