Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Extra veilig door extra lichte zonnepanelen

03.02.2020 | Innovatie

Extra veilig door extra lichte zonnepanelen


“Verduurzaming kan onveilig zijn,” zo merkte de NOS-nieuwslezer recent op bij beelden van brandende zonnepanelen. Eerder werd bekend dat het dak van het Alkmaarse AZ-stadion niet berekend was op het extra gewicht van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen dus risico’s met zich meebrengen, maar niet als het aan Proxables ligt. Dit bedrijf levert namelijk e-Arche: lichtgewicht zonnepaneelmodules die functioneren onder alle omstandigheden.

Lichtgewicht
“Het meest grote voordeel van de e-Arche-productlijn is dat het extreem licht is,” vertelt Ton Veraart, oprichter van Proxables. De zonnepanelen zijn glasvrij en gemaakt van een composietmateriaal, waardoor zij slechts 2,5 kg per m2 wegen in tegenstelling tot conventionele zonnepelen met een gewicht van 10 tot 15 kg per m2. “Hagel, brand, zure regen, vervuiling, de zonnepanelen raken niet beschadigd,” zegt Veraart.

“Op dit moment kan het verzekeren van zonnepanelen een groot probleem vormen. De lichtgewicht panelen nemen dit probleem weg. De zonnepalen zijn goedkoop en makkelijk te installeren en transporteren. Bovendien vraagt de installatie om minimaal onderhoud. De Arbowet is dus ook gelukkig met ons,” lacht Veraart.

Van led naar solar
De juiste oplossingen bieden voor het besparen van energie en ruimte, dat is het uitgangspunt van Proxables. “Ik heb decennialang met energiebesparende producten gewerkt en heb drie jaar geleden Proxables opgericht vanuit de ledverlichting, dat wij momenteel leveren aan ziekhuizen,” legt Veraart uit. Met deze ervaring heeft Proxables de productportfolio uitgebreid met de e-Arche zonnepanelen en energiezuinige infraroodvloerverwarming.

Hoewel Proxables actief is in de woningbouw, retail en industrie, levert het de lichtgewicht zonnepanelen vooral aan grote bedrijven. “Op platte daken bij grote bedrijfspanden kan in één keer veel geplaatst worden wat een enorme besparing oplevert,” licht Veraart toe. De innovatieve zonnepanelen worden geproduceerd door SunMan Energy. “Wij hebben elkaar ontmoet in het Verre Oosten waar nu 90% van alle zonnepanelen vandaan komt, China.”

Veraart vervolgt: “Platte daken zijn allemaal vrij hoog en groot, waarvan de meeste maximaal 10 kg per m2 kunnen dragen. Deze innovatie is dus ontstaan als oplossing voor problemen uit de markt. Daar hebben wij op ingespeeld.”

Hoger segment
De zonnepanelen hebben nu een vermogen van 360 Wp en vanaf medio juli 2020 zelfs 370 Wp. “Met betrekking tot de opbrengst vallen de zonnepanelen in een hoger segment en concurreren met glaszonnepanelen,” aldus Veraart. De panelen zijn duurder, maar er zijn geen constructiekosten, de installatietijd is korter, er is weinig onderhoud nodig en de panelen raken niet beschadigd. Het prijsniveau is daarom volgens Veraart meer dan acceptabel.

“Esthetiek wordt ook steeds belangrijker,’’ merkt Veraart op. De zonnepanelen zijn daarom flexibel en in elk gewenst formaat te maken. Moeilijke structurele of fysieke oppervlakten zijn dus geen probleem. “Er worden geen eisen gesteld aan de ondergrond. Voor ieder materiaal bestaat er een andere lijmsoort,” legt Veraart uit.

Solar Solutions International
Binnenkort zijn de e-Arche-zonnepanelen te zien op Solar Solutions International. “Wij zullen voorbeelden tonen van gemonteerde panelen op een rond, metalen en golvendak, zodat bezoekers het product ook daadwerkelijk toegepast kunnen zien.” Daarnaast zal het bedrijf op de vakbeurs zonnepanelen presenteren specifiek ontwikkeld voor mobiel 12v-toepassingen, zoals campers en caravans. Het Proxables-team Ton Veraart en Harry Kramer ontvangen de bezoekers van Solar Solutions International op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 maart graag in stand T7 voor meer uitleg.

Proxablese-ArcheSunMan EnergyLichtgewichtzonnepanelenflexibiliteit

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan