Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

4,5 miljard voor fossiele industrie

15.09.2020 | Nieuws

4,5 miljard voor fossiele industrie

De Nederlandse overheid steunt de fossiele industrie dit jaar met evenveel geld als dat er wordt ingezet voor de vermindering van Co2-gebruik. Er wordt 4,5 miljard uitgetrokken om korting te kunnen geven op het gebruik van fossiele brandstof. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laat in een brief aan de kamer weten dat dit noodzakelijk is om te garanderen dat de inzet van fossiele brandstof uiteindelijk kan worden afgebouwd.

Het grootste deel van de steun is terug te vinden in de vorm van het vrijstellen van accijns op brandstof binnen de internationale lucht- en scheepvaart. Deze sectoren ontvangen in totaal zo’n 4 miljard euro steun. De rest van het bedrag is berekend in de vorm van een speciaal tarief voor energiebelasting voor onder meer de glastuinbouw, kerken en andere non-profit organisaties.

Moties tegen fossiele industrie

Het heeft twee jaar geduurd voordat deze cijfers verstrekt werden. In januari 2018 werd in de Tweede Kamer al om deze cijfers gevraagd. Daarnaast is deze vorm van steun al jaren in opspraak. Ruim twee jaar terug werden er in de kamer twee moties aangenomen die het kabinet vroegen om mee te werken aan onderzoek naar fossiele subsidies, evenals het tegengaan van aantrekkelijke voordelen op belasting bij gebruik van fossiele brandstof.

Ook in de rest van Europa is steun van overheden aan de fossiele industrie al langere tijd onderwerp van discussie. Vorig jaar werd de steun van overheden aan subsidies op fossiele brandstoffen geschat op zo’n 244 miljard euro. Doordat deze brandstoffen financieel aantrekkelijk worden gemaakt, neemt luchtvervuiling toe, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds.

klimaatveranderingHernieuwbare energie

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan