Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Oude gebouwen in EU krijgen minimum energienorm

14.10.2020 | Nieuws Anje Hoogland

Oude gebouwen in EU krijgen minimum energienorm

Alle gebouwen, ook bestaande, moeten voortaan aan bepaalde minimumnormen voldoen op het gebied van energie-efficiëntie, zo staat in de nieuwe plannen van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. Trouw kreeg inzage in de nieuwe grote bouwsteen van de Green Deal die Timmermans vandaag zal presenteren.

Of die norm ook gehaald kan worden kan door toevoeging van zonnepanelen op het gebouw is nog niet duidelijk. Want er wordt vooral gerept over klimaatwinst door betere woningisolatie en minder energieverbruik.

Renovatiegolf

De nieuwe norm zou in ieder geval een renovatiegolf tot gevolg moeten hebben. Deze golf zou volgens het document het komende decennium kunnen leiden tot het renoveren van 35 miljoen gebouwen. Dat is ruim 13 procent van alle gebouwen in de EU. Op dit moment verlaagt renovatie de energieconsumptie met nog maar 1 procent per jaar. Timmermans wil dat verdubbelen naar 2 procent besparing per jaar. Er wordt verder gepleit voor 60 procent minder CO2-uitstoot door gebouwen in 2030 en 14 procent minder energieverbruik, allebei vergeleken met 2015.

De investeringen moeten dan wel in een stroomversnelling komen: om het 55-procent-doel voor 2030 te halen, moet er volgens de Europese Commissie 275 miljoen euro per jaar extra worden geïnvesteerd in renovatie. In de voorstellen worden daarvoor tal van EU-fondsen ingezet, zoals het in aanbouw zijnde corona-herstelfonds van 750 miljard euro. De afspraak is dat minstens 37 procent van dat geld in klimaat-gerelateerde projecten moet worden gestoken.

Concrete wetsvoorstellen over de energienorm worden volgend jaar verwacht.

TimmermansGreen Dealrenovatieenergienorm

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan