Data
17, 18 & 19 maart 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Tekort aan installateurs bedreigt snel groeiende markt

04.11.2019

Tekort aan installateurs bedreigt snel groeiende markt


De Nederlandse zonnepanelenmarkt groeit explosief, bijna twee keer zo hard als de wereldwijde markt. Ook de prijs van zonnepanelen is flink gedaald en het lijkt erop dat deze trends zullen aanhouden. Ondanks de aankomende subsidieverlaging in het kader van de SDE++ subsidie zorgt de introductie van de zonneladder voor stabiliteit in de markt. Onderzoeksbureau Dutch New Energy Research waarschuwt echter dat het tekort aan installateurs de toekomstige groei kan belemmeren.

‘‘Met name door de opkomst van grootschalige projecten, zoals zonneparken, is de commerciële markt in Nederland voor zonne-energie sterk toegenomen,’’ signaleert Julia Koster, onderzoekster bij Dutch New Energy Research. Echter zal in de toekomst een verschuiving plaatsvinden naar meer panelen op daken of op locaties waar ruimte is op het elektriciteitsnetwerk om het volbouwen van vruchtbare landbouwgrond te voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de komst van de zogenaamde ‘zonneladder’, waar de Tweede Kamer eind mei 2019 voor stemde.

Met dit instrument kunnen gemeenten, provincies en waterschappen prioriteit geven aan geschikte locaties voor zonnepanelen. De toetsingsregeling is nog in ontwikkeling, maar Koster benadrukt het belang van de zonneladder: ‘‘Het is goed dat er nu beleid is vastgelegd. Het geeft mensen zekerheid over waar zij in kunnen investeren en waar zij aan toe zijn.’’ Hoewel de maatregel helderheid schept voor het energiesysteem en de industrie, brengt de SDE++ subsidie enige onzekerheid teweeg.

Vanaf 2020 geldt deze verbreding op de huidige SDE+ regeling. Naast een verlaagd totaal subsidiebedrag komen binnenkort ook CO2-reducerende technologieën in aanmerking voor de subsidie als gevolg van het Klimaatakkoord. Dit kan volgens Koster leiden tot concurrentie en een toekomstig gevaar vormen voor de zonnepanelenmarkt. Voorlopig moeten er echter nog veel projecten voltooid worden waarvoor al subsidies is aangevraagd.

Er is zelfs zoveel werk beschikbaar dat een tekort aan installateurs de markt bedreigt. Webwinkel Coolblue heeft bijvoorbeeld al 1.000 vacatures uitstaan. Koster legt uit: ‘‘De grote behoefte aan installateurs heeft geleid tot consolidatie; de markt is volwassen geworden en raakt verzadigd. Doordat bedrijven beperkt worden door het gebrek aan installateurs richten zij zich op groei via overnames. Zo stijgt bijvoorbeeld het marktaandeel van energiemaatschappijen door het overnemen van de vele kleinere bedrijven.’’

Vorig jaar rapporteerde de Sociaal Economische Raad (SER) ook over de duizenden vacatures in de installatiebranche en riep om meer investeringen in scholing. Als onderdeel van de Green Deal tussen de Rijksoverheid en de installatiesector en duurzame energiesector worden er dan ook inmiddels opleidingscentra voor installateurs opgeleverd om nieuw vakmanschap voort te brengen. Heeft u meer behoefte aan kennis en inzichten in de zonne-energiemarkt? Neem dan een abonnement op de Dutch Solar Quarterly van DNE Research.

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan