Data
8, 9 & 10 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Zonnepanelen: is de bodem nu bereikt?

09.01.2020

Zonnepanelen: is de bodem nu bereikt?

Jarenlang hebben we de prijs van zonnepanelen zien dalen. Was het niet door efficiëntere productie, dan was het wel door China’s subsidiebeleid. De prijs per paneel lijkt echter alweer enige tijd gestagneerd; heeft de zonne-energiemarkt dan nu tóch zijn bodem bereikt?

Koffiedik kijken
Maarten Ribbens, Head of Benelux van Q CELLS, benadrukt hoe lastig het is een definitieve uitspraak te doen over een mogelijke prijsbodem. “Dat is een moeilijke vraag, want daar spelen veel factoren in mee. Prijsontwikkelingen zijn sterk afhankelijk van de Chinese markt, maar ook de vraag in India en Amerika speelt een grote rol. Dat is koffiedik kijken. De grote gerenommeerde fabrikanten (Tier 1) gaan hun productiecapaciteit fors verhogen de aankomende periode.”

Ribbens vervolgt: “Bij Q CELLS zitten we in een transitie; de focus ligt met name op het verkopen van premium concepten, zoals  complete zonne-energiesystemen en de energieconcepten Q.ENERGY en Q.HOME. Met Q.ENERGY kan je als particulier groene stroom kopen bij Q CELLS, maar ook zelf opgewekte stroom leveren voor een aantrekkelijk tarief.”

Stabilisatie van de markt?
Al met al lijkt de belangrijkste ontwikkeling hem dus momenteel in technologische innovatie te zitten. We kunnen verdere prijsdalingen dan wel niet uitsluiten – al helemaal niet met de onvoorspelbare handelsrelatie tussen de VS en China – er lijkt meer en meer stabiliteit in de markt te komen.

Bedrijven als Q CELLS richten zich dus niet voor niets op andere innovaties: een spannende tijd voor zowel producenten als consumenten. Want naast een focus op efficiëntie zullen fabrikanten zich de komende tijd steeds meer moeten onderscheiden op andere aspecten van hun aanbod. De huidige stabilisatie zou dan ook het begin kunnen zijn van een periode vol technologische innovatie in de zonnepanelenmarkt.

Solar Solutions International & Solar Business Day
Meer weten over de nieuwste zonnepanelen? Kom dan naar de Solar Solutions International (SSI) van 17 t/m 19 maart. SSI is de grootste vakbeurs in zijn soort in Noordwest-Europa en dé plek waar alle nieuwste producten, diensten en innovaties te zien zijn. Klik hier voor meer informatie.

Voor het zover is, wordt ook de Solar Business Day georganiseerd. Hier presenteert Dutch New Energy Research het Solar Trendrapport met de belangrijkste statistieken en onderzoeksresultaten. Verscheidene sprekers, zoals Ru Jialin van de China Photovoltaic Industry Association en André Jurjus van Netbeheer Nederland komen aan het woord. Voor meer informatie en tickets kunt u hier terecht.

zonnepanelensubsidieprojectenQ CellsChina

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan