Data
7, 8 & 9 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Zonnepanelen tijdelijk duurder door coronavirus

20.02.2020 Norbert Cuiper

Zonnepanelen tijdelijk duurder door coronavirus

De prijs van zonnepanelen zal voor de zomer stijgen door het coronavirus in China, maar dit effect zal tijdelijk zijn. In de tweede helft dit jaar zullen zonnepanelen goedkoper worden, zo verwachten PV-leverancier Talesun en zonnepanelen-groothandel ESTG.

“Het coronavirus slaat hard toe,” zegt Gerard Schepers van PV-leverancier Talesun. Door het virus is de productie van zonnepanelen in China sterk verminderd. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het openbare leven in Chinese steden stilgelegd. Hierdoor zijn zonnepaneelfabrieken in acht Chinese provincies stilgelegd, zo hebben marktanalisten van ROTH Capital Partners gemeld.

Scheper: “Dit maakt het logistiek lastig om aan de vraag naar panelen te voldoen. Het lijkt erop dat deze situatie langer gaat duren dan eerst was verwacht. Doordat de ruwe materialen voor PV-modules slechter zijn te krijgen zal de prijs stijgen,” zegt Scheper in aanloop naar Solar Solutions International, de vakbeurs over zonne-energie.

Prijspiek van korte duur

Scheper verwacht dat de prijs van zonnepanelen voor de zomer met zo’n tien procent zal stijgen. Hij voorspelt echter ook dat deze prijspiek van korte duur zal zijn. “De prijs zal zich rond juni herstellen naar het niveau van voor het Chinese Oud & Nieuw.”

Ook Klaas Galama, directeur van PV-groothandel ESTG, verwacht dat de prijsstijging tijdelijk zal zijn, waarna een prijscorrectie zich zal voordoen. Hij verwacht zelfs dat er vanaf juni een overschot in het aanbod zal ontstaan. “Dat is een logische reactie van de markt. Het uiteindelijke effect van het coronavirus zal een prijsdaling zijn. Die kan in juni of juli al optreden, maar zeker in de tweede helft van 2020.”

Prijsdaling op lange duur

Scheper verwacht dat een verdere prijsdaling zich voltrekt vanaf de tweede helft van 2020. “Dan verschijnen panelen met N-type technologie op de markt. Dat is de opvolger van monokristallijn Perc zonnecellen met hogere efficiëntie en lagere degradatie. Deze panelen zullen goedkoper zijn doordat ze in massaproductie worden genomen.”

Galama verwacht ook op langere termijn structurele prijsdalingen voor zonnepanelen. “Dat komt doordat China de productie gaat verdubbelen, maar ook doordat nieuwe typen panelen op de markt verschijnen. Polykristallijn panelen verdwijnen, terwijl monokristallijn wordt vervangen door N-type panelen. Dat is de volgende fase. Er ontstaat dan meer ruimte voor verbetering van de efficiency en verlaging van de kosten.”

Op vakbeurs Solar Solutions International gaan meerdere seminars in op thema's rondom prijsontwikkeling van zonnepanelen. De beurs is op  7, 8 en 9 september 2020 in de Expo Haarlemmermeer. Bekijk de website

zonnepanelenChinacoronavirusprijzenSolar Solutions International

Foto: Een schip met containers uit China meert aan in de haven van Rotterdam

Doe mee aan Solar Solutions International

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste solar-nieuws.

Meld u nu aan